Rouco Varela

El cardenal arquebisbe de Madrid i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Rouco Varela, va mostrar el rostre més restrictiu –quasi bé opressor– que la jerarquia catòlica de l’Estat veí acostuma a tenir davant de la llibertat d’expressió i opinió, amb la seva crítica descarnada a la campanya publicitària duta a terme per les associacions d’ateus.

De fet, no ha sorprès gens als que som crítics amb els dirigents eclesiàstics i respectuosos amb les creences personals dels ciutadans, perquè la parcel.la íntima de la fe és inqüestionable i intocable sempre que es compleixi el sentit de reciprocitat vers a la diversitat d’opinió. És curiós com al regne d’Espanya determinats sectors jeràrquics de l’Església –influenciats encara per aquell nacional catolicisme autoritari, amb certes reminiscències de decadència teològica renaixentista– es posen allà on la fe no té res a veure, pretenent fer política de caire fonamentalista cada cop que es debat públicament qualsevol aspecte social adreçat a la llibertat individual.

A França, com a Estat laic, això resultaria impensable perquè el rol de l’Església resta totalment al marge dels afers polítics, remarcant-se així aquells principis a partir dels quals la República Francesa fonamentà els seus pilars: la llibertat la igualtat i la fraternitat. Moltes vegades m’he preguntat com és possible que la Conferència Episcopal Espanyola tingui la barra de fer creure a la ciutadania que les recomanacions que difonen no van més enllà d’una pretensió religiosa, maquillada sense escrúpols, per tal de no perdre una influència política que es creuen amb dret a heretar.

El fet religiós és un fenomen que té sentit amb la presència del l’home com a ésser racional i, per tant, seguirà existint mentre ho faci l’espècie humana. Per això val la pena repassar i difondre diferents visions històriques, entorn de la fe, per entendre allò que el franciscà Guillem d’Occam, pensador medieval acusat d’heretgia pel Papa Joan XXII, va deixar entreveure: “L’existència de Déu no és objecte de demostració, sinó de fe“.

© 2009 Juli Fernàndez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s