Fronterer

La informació és la millor eina d’utilitat social perquè dóna sentit a una vocació de servei a la ciutadania i encara més quan esdevé un pilar actiu que apropa –fent més entenedors– els deures i els drets de les persones.

En aquest sentit, vull felicitar l’Associació de Fronterers, que fa pocs mesos va constituir-se com a plataforma reivindicativa dels treballadors i treballadores residents a l’Estat veí que treballen al Principat d’Andorra, per tractar i apropar, entre d’altres, un tema tan important com ho és el de la cobertura sanitària –la dels fronterers i els seus beneficiaris–, segons el conveni signat i ratificat l’any 2002 per tots dos països (el regne d’Espanya i el Principat d’Andorra).

La divulgació activa i participativa d’aquest conveni hispanoandorrà –duta a terme el dia 29 de gener passat a la Sala de Plens de l’ajuntament de la Seu i promoguda per aquest col.lectiu de frontereres, amb la participació de representants de l’INSS i de la CASS– crec que va servir per poder aclarir qüestions que, independentment s’hi estigui o no d’acord, són les que estan vigents.

Així doncs, voldria recordar tres dels aspectes més destacats que desconeixien alguns fronterers, el dia que es va organitzar la trobada. Primer, la importància que té sol.licitar a la CASS un formulari (E/AND-06) que serveix de “carnet d’assegurat” per poder fer ús de la sanitat pública espanyola –tant ell com el seu beneficiari.

Segon, és el cotitzant fronterer i no el seu beneficiari qui té cobertura de la sanitat andorrana –igual que qualsevol treballador que viu a Andorra– així com també només el fronterer –i no el seu beneficiari– té cobertura a la medicina privada i concertada amb la CASS, fora del Principat.

Tercer, el beneficiari –ja que preval el lloc de residència– té cobertura de l’INSS, i només en cas d’urgència –si s’està en territori andorrà– la Seguretat Social andorrana dóna cobertura de les despeses hospitalàries (el 90% de les tarifes de responsabilitat).

Sóc conscient de la complexitat de tot plegat, motiu pel qual encoratjo l’Associació de Fronterers a seguir treballant de forma activa i pedagògica per donar el màxim d’informació a les persones treballadores, residents fora d’Andorra, canalitzant les reivindicacions necessàries per aconseguir millores.

© 2009 Juli Fernàndez Blasi
Secretari d’Organització del Partit Verds d’Andorra i Membre del Consell d’Administració de la CASS.


Aquest article fou publicat per el diari El Periódic d’Andorra el dia 13 de febrer de 2009, en la secció La Finestra Oberta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s