Crisi social

Crisi social

Juli Fernàndez Blasi

Secretari d’Organització

Partit Verds d’Andorra

Últimament es parla molt de la crisi econòmica que globalment s’està patint arreu del món. A Andorra tampoc ens en lliurem perquè la nostra economia està basada sobre la dependència del consum exterior, la qual cosa fa que, en moments com els d’ara, ens veiem impotents per cercar la fórmula màgica que permeti sortir d’un forat negre com el que ens ha tocat viure.

Som un país de serveis perquè hem volgut ser-ho, descuidant altres aspectes que potser no haguessin donat al país tants beneficis econòmics a curt termini, i que vam desestimar en el seu temps –com, per exemple, el conreu o el bestiar– substituint-ho pràcticament tot per la totxana, la neu i el comerç tradicional, i ara ens trobem amb el fet que estem en una situació econòmica molt més delicada, ja que el poder adquisitiu dels nostres principals clients, la dels països més propers, ha sofert una gran davallada i no podem mantenir, amb el nostre propi mercat intern, un teixit comercial tan gran com el que hem construït pensant amb els dotze milions de turistes que venien a visitar-nos per passejar o fer les compres.

L‘altra crisi que acostuma a acompanyar els moments de dificultats econòmiques és la crisi social, la que pateix la població que depèn bàsicament dels seus ingressos mensuals i que no té res més que la seva feina per tal de poder tirar endavant. Aquesta crisi social s’agreuja quan la qualitat de vida va minvant com a conseqüència d’algunes mesures laborals que no solament no ajuden a resoldre la crisi econòmica, sinó que també provoquen un sentiment de càstig i de sanció, com si la causa de tots el mals fos deguda a la gent treballadora.

Obrint el dia 14 de març –diada de la Constitució d’Andorra– no només no solucionarem aquesta crisi econòmica –tan de bo passés el contrari, perquè n’estic segur que tothom veuria amb bons ulls treballar el que calgui–, sinó que s’estarà engreixant encara més una crisi social que farà afrontar la vida amb un pessimisme creixent que no convé a ningú i que no portarà a enlloc.

És una gran equivocació, no solament pel que representa a escala nacional haver convertit aquest dia en un dia qualsevol, sinó que també ho és perquè, en moments com ara aquests, el que cal és motivar, fent entendre que Andorra té un gran futur i que entre tots ens en sortirem.

© 2009 Juli Fernàndez Blasi
Secretari d’Organització del Partit Verds d’Andorra i Membre del Consell d’Administració de la CASS.


Aquest article fou publicat per el diari El Periódic d’Andorra el dia 27 de febrer de 2009, en la secció La Finestra Oberta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s