Democràcia participativa: hi ha vida més enllà de les urnes

democracia_formal

(per Jael Pozo)

Vivim en democràcia: el poder per al poble! Però el poble té el poder?

Avui molts ciutadans i ciutadanes esmorzaran descobrint quins noms i cognoms figuren en quina llista o altra. Posaran cara a aquelles sigles que han anat escoltant darrerament i potser coneixeran el resultat d’algunes fórmules que concorren en els comicis d’enguany.  El que succeeix en una democràcia representativa com la nostra és que cada quatre anys, a través d’unes eleccions obertes a tots els partits polítics que s’hi vulguin presentar, tots aquells ciutadans i ciutadanes majors d’edat i amb dret de vot, poden escollir els seus representants, que al seu torn triaran un govern.

Però del que no es parlarà en els mitjans de comunicació i  sí a la cafeteria de torn és de la percepció de molts ciutadans que els polítics escollits fan el que volen durant el seu mandat. Si a aquest fet hi afegim el nostre context polític on només una minoria de la població pot exercir el dret de vot, aquest sentiment de frustració s’accentua. En realitat quan es pregunta a la gent si estan a favor de la democràcia, la immensa majoria responen que si; ara bé, si preguntem si estan contents amb la “seva” democràcia, amb la de la seva parròquia o la del seu país, n’hi ha molts més que diuen que no; que no se senten del tot ben representats pels seus governs i els representants polítics, que no tenen gaire capacitat d’influència sobre les decisions que prenen aquests governs, que els polítics no resolen els seus problemes i que en definitiva, els fa l’efecte que el seu vot no serveix per gaire cosa. És a dir, no és que no els hi agradi la democràcia com a sistema, sinó que no els hi satisfà la manera com funciona a la pràctica. Partint que la democràcia perfecta no existeix, el Partit Verds d’Andorra som del parer que el sistema més representatiu que s’hi pot acostar és una combinació de la democràcia representativa actual, degudament democratitzada (valgui la paradoxa) amb les propostes de la democràcia participativa. Així doncs, una part del poder que avui detenen les institucions és necessari  ser traspassat, no precisament al capital financer com fins ara, sinó a la ciutadania mitjançant mecanismes de democràcia participativa. Aquests inclouen l’aplicació de propostes populars legislatives, l’ús de referèndums i/o consultes vinculants, la implantació d’assemblees comunals, la confecció dels pressupostos i els plans d’inversió anuals de les diferents administracions, entre d’altres. Com la democràcia no és un estat, sinó un procés, aquestes fórmules de democràcia participativa seran múltiples i s’hauran d’anar adaptant contínuament a l’espai-temps concret, també canviant. La democràcia participativa no anul·la la representativa, sinó que l’aproxima a la ciutadania. Volem fer nostre l’espai urbà i natural, volem parlar sobre el destí dels recursos públics, que són els nostres recursos, volem incidir en les reformes del nostre sistema electoral, etc. Perquè els governs moderns ja no poden obviar l’acció ciutadana. En la democràcia participativa, la voluntat general s’expressa d’una manera permanent i no episòdica. Això no vol dir votar compulsivament sobre tot, cada dia i a tot hora. Consisteix en participar en la deliberació i la reflexió d’aquelles qüestions importants que ens afecten d’una manera directa, per tal de que es prenguin les decisions en favor de la majoria de la població.

Perquè el poble té idees i sap expressar-les i té ganes d’exercir el seu poder en formes que van més enllà del sistema electoral, tot i que aquest també s’ha d’eixamplar.

Per això, des del Partit Verds d’Andorra volem posar en pràctica la democràcia participativa. En tot i per tot: UN CIUTADÀ, UN VOT. Que s’han d’apujar les pensions de la gent gran? Decidim-ho entre tots. Que s’ha de despenalitzar l’avortament i/o l’eutanàsia? Si o no, però sobretot decidim-ho entre tots. Perquè LA DEMOCRÀCIA NO ÉS, ES FA. Especialment amb els nous valors que impliquen la participació ciutadana, permetent informar, escoltar, debatre i sobretot decidir plegats com volem que siguin les coses. Ho hem de fer tot, entre tots. Tots ens hem d’implicar per fer que el país progressi en la direcció que junts hem decidit fixar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s