JUNTS, podem canviar

Al llarg dels nostres vuit segles d’història, la realitat política ha canviat enormement. És la cronologia dibuixada amb el coratge de les generacions passades, que ens ha demostrat que les coses poden canviar. Durant aquests anys de treball i militància política, ens hem adonat que els valors de llibertat i igualtat depenen de la participació activa d’un electorat despert. Perquè el compromís individual és important perquè les coses canviïn en política. Ja no és suficient preguntar-nos què pot fer el Govern per nosaltres, és també important preguntar-nos què podem fer nosaltres per nosaltres mateixos. Perquè el destí d’Andorra no serà escrit per a nosaltres, sinó per nosaltres, cal que JUNTS, com a poble, comencem aquest canvi.

SOM CONSCIENTS de l’escepticisme generat per la classe política. Al cap i a la fi, cada quatre anys, els candidats de tots els partits formulem promeses similars i aquest any no serà diferent. Tots oferim decàlegs i pronunciem discursos grandiloqüents. Però massa sovint, quan les eleccions s’han acabat, totes aquelles promeses desapareixen i donen pas als interessos particulars i les persones, novament, s’allunyen de la política, obligades a lluitar pel seu compte. Per això, des del Partit Verds d’Andorra volem canviar la manera de fer política. Us proposem fer avançar el país JUNTS, rescatar el significat de ciutadania, restaurar el sentit comú i l’ètica en el terreny polític.

El canvi no es produirà en la seu de cap partit polític. Es produeix en cadascú de nosaltres, treballant JUNTS per un present i un futur diferent, més just i equitatiu. Per això, el gran repte d’enguany és agafar el relleu polític i dur-lo molt més enllà, sense por del que pensin minories elitistes, amb una única fidelitat als ciutadans i ciutadanes del nostre país. Necessitem una alternativa coratjosa, que des dels valors que compartim empenyi reformes de fons, reformes innovadores. El que a la resta de cercles polítics es diu en veu baixa, allò que es ratlla dels programes electorals a la vetlla de la seva presentació, per no perdre cap vot, s’ha d’explorar sense embuts.

Per això ha arribat l’hora de desfer-nos de l’escepticisme, de la por, del pessimisme polític. JUNTS hem de posar fi a l’estratègia política que ens ha exclòs, que ens ha dividit massa temps, amb la política del NO, i optar per una altra estratègia basada en la suma, en la construcció, una política més optimista, capaç de transferir il.lusió i idees. Aquells que disposen a dividir-nos, els venedors de la política negativa o aquells que creuen que en política tot s’hi val, els direm que no existeix una Andorra d’un color o un altre, ni una Andorra dividida entre bons i dolents; hi ha senzillament una sola Andorra, plural i diversa. Alguns polítics els agradarà simplificar les opcions polítiques, però n’hi ha que, com nosaltres, creiem en l’arc de Sant Martí, multicultural divers, units com a poble, això sí, perquè tots i totes som Andorra.

El nostre optimisme, però, no és cec. No pensem que la desocupació o la crisi econòmica desapareixerà perquè deixem de pensar en ella. Parlem de l’optimisme per desafiar els reptes i les dificultats, a encarar-los amb valentia, amb esforç i dedicació i, en el nostre cas, amb una ferma voluntat política de tirar endavant el nostre país, prioritzant aquelles decisions que permetran superar els reptes que tenim al davant.
Ens queda molt treball per fer JUNTS. Més per fer per aquells treballadors i treballadores que estan perdent els seus llocs de treball; més per fer per aquells pares que es pregunten com pagaran els estudis universitaris als seus fills; més per fer per aquell jove que, malgrat el nivell, la voluntat i les idees innovadores, no veu possible el somni d’engegar el seu propi negoci a casa seva; més per fer per aquella mare soltera que no sap com arribarà a final de mes amb un sou menys mileurista; més per fer per aquella padrina que no pot pagar el lloguer de pis; més per fer per millorar el nivell de vida dels ciutadans i ciutadanes del nostre país.

JUNTS guanyarem aquesta batalla, per la justícia i l’oportunitat, per aixecar de nou la classe mitjana d’aquest país. Perquè qualsevol persona disposada a treballar pugui accedir a una formació que condueixi a un treball i guanyar un salari que permeti pagar les seves factures. Fem-ho. JUNTS podem convertir la crisi de l’escalfament global en oportunitat per la innovació i la creació de llocs de treball i en un incentiu per les empreses i les famílies.

Partim de la ferma creença en el fet que el vot que deixem en una urna no és l’única eina política que tenim com a ciutadans. Siguin quins siguin els nostres orígens, independentment de si som andorrans des de fa més o menys temps, de si tenim o no dret a vot, som una sola Andorra i compartim un missatge comú: anima aquell cosí, amic o familiar que vagi a votar. Anima el teu fill, nebot o nét que, si pot votar, canviï la situació. JUNTS tenim l’immens poder de canviar les coses. FEM-HO!

© 2009 Jael Pozo
Veterinària i cap de llista dels Verds d’Escaldes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s