Integració i identitat

Integració i identitat

Juli Fernàndez Blasi

Secretari d’Organització

Partit Verds d’Andorra

El dia 21 de març passat vaig tenir l’ocasió de poder assistir a un col.loqui molt enriquidor organitzat per l’Ambaixada de Portugal a Andorra, la Conselleria de les Comunitats Portugueses i l’Associació d’Empresaris Portuguesos del Principat. El tema de la xerrada ja era prou significatiu –La comunitat portuguesa: el seu paper en la societat andorrana– per no deixar d’anar-hi, i aprofitar el moment per endegar una bona reflexió entorn del rol de la immigració als països receptors d’immigrants.

La mirada sociològica que va aportar en Joan Micó –director del Centre de Recerca i Estudis Sociològics– va ser una visió objectiva tal com acostumen a ser-ho els treballs sociològics, cosa que permet desenvolupar polítiques encertades per aconseguir caminar cap a una major justícia social en base a una participació col.lectiva.
En aquest sentit, el factor clau que des del partit Verds d’Andorra defensem des d’un inici ha estat reconèixer el dret del sufragi –a les eleccions– als residents que portin un temps raonable a Andorra perquè la seva contribució a la riquesa del país ha estat, és i hauria de ser inqüestionable.

Tant de bo veiéssim tots plegats que la integració –en el sentit positiu de no-assimilació– mai hauria de posar en perill cap societat, així com tampoc malmetre la identitat patriòtica, perquè el mode d’alimentar aquesta identitat passa per implicar tots els seus ciutadans.
No podem exigir estima nacional si s’exclou de la participació, com tampoc podem excusar-nos en l’elevat índex de rotació d’immigrants que estan al país menys de cinc anys i d’altres que, quan arriben a la jubilació, marxen d’Andorra, si el que hem estat fent ha estat potenciar la no-cohesió i el relleu estacional de persones.

La identitat és un terme canviant i no forçosament aquest canvi ha de tenir connotacions de resta (de perduda de valors), perquè hi ha identitats que potencien la suma i enriqueixen l’existent, una identitat que també fa del país un valor afegit de pluralitat.

© 2009 Juli Fernàndez Blasi
Secretari d’Organització del Partit Verds d’Andorra i Membre del Consell d’Administració de la CASS.


Aquest article fou publicat per el diari El Periódic d’Andorra el dia 3 d’abril de 2009, en la secció La Finestra Oberta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s