Víctimes de sempre

Juli Fernàndez Blasi, membre del Partit Verds d’Andorra.
Informes anuals de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i la Alimentació) no són gens esperançadors pel que fa al greu problema de la fam que pateixen més de 800 milions de persones, dels quals aproximadament 300 milions són infants.

La població a la que fa referència la FAO està espargida, bàsicament, entre zones d’Àfrica, d’Àsia i de Sud-amèrica. Les dades constaten que un de cada vuit habitants del planeta no té res per menjar, que cada 5 segons mor una persona per desnutrició i que diàriament 35.000 éssers humans passen a millor vida, en no tenir amb què alimentar-se.

D’altra banda, l’OMS (Organització Mundial de la Salut) dóna a conèixer imponents xifres de morts com a conseqüència d’epidèmies (malària, tuberculosi, paludisme, VIH…) a les quals es veuen abocades les persones que pateixen la fam.

Aquesta tragèdia sembla no tenir prou importància en els països anomenats desenvolupats, perquè, qui sap, tot plegat resulta molt llunyà, irrellevant, o potser fa massa anys que se’n parla. No obstant això, l’alarma que fa mesos va fer saltar grans titulars d’informatius i mitjans de comunicació, a causa de l’aparició, detecció i propagació de la nova grip (AH1N1), ha fet bellugar la majoria de governs del primer món per aturar una possible epidèmia –aquest cop sí, sense indiferència– com si es tractés d’una amenaça quasi bé única… ¿potser per la proximitat dels infectats?

Em sento tan confús de veure valoracions divergents a l’hora de percebre una desgràcia, que em pregunto com pot ser que una tragèdia tan important com és la que pateixen milions d’éssers humans –que moren cada dia de fam i d’epidèmies– no tingui el suport universal suficient per donar-hi solució immediata, i en canvi, un cas com és el de la nova grip –que no ha afectat gran nombre de persones, i es disposa del tractament farmacològic necessari– tingui tanta repercussió internacional. ¿Potser és perquè hi ha malalts de primera i d’altres de segona? ¿O és perquè les víctimes han de ser sempre les mateixes?

© 2009 Juli Fernàndez Blasi
Membre del Partit Verds d’Andorra i del Consell d’Administració de la CASS.


Aquest article fou publicat per el diari El Periódic d’Andorra el dia 15 de maig de 2009, en la secció La finestra oberta

Un pensament a “Víctimes de sempre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s