Entrevista a Antònia Escoda

Portaveu del Partit Verds d’Andorra
per Iago Andreu – Andorra la Vella – 17/05/2009 – El Periòdic d’Andorra

Em conformo si els 466 vots són de persones que creuen en el projecte”

Després de la dimissió d’Isabel Lozano com a presidenta arran dels resultats electorals del 26-A, la candidat d’Encamp Antònia Escoda, juntament amb l’escaldenca Jael Pozo, ha assumit la representació dels Verds fins que el congrés del juny esculli una nova executiva. El d’Escoda és el nom que sona amb més força com a relleu de Lozano. Ella no ho confirma, però, passi el que passi al congrés, tindrà la responsabilitat –compartida, això sí– de continuar amb un projecte que fins ara no ha aconseguit fer-se un lloc als escons de la Casa de la Vall.

–¿Quina valoració fa, en tant que portaveu del partit, del resultat electoral i l’evolució dels Verds?
–Amb els mitjans que nosaltres teníem vam fer la feina que havíem de fer durant la campanya. Hi havia una situació especial en què una majoria de ciutadans volien un canvi i se la jugaven a cara o creu: no volien el Govern que hi havia i volien una cosa nova i aquesta cosa nova ha estat el Partit Socialdemòcrata. No m’agrada anar de víctima, però crec que hem patit els efectes del vot útil. Vull pensar que hi ha molta gent que van fer un balanç dels pros i els contres entre el partit que els feia més fila i la situació del país.

–Els Verds van parlar del vot útil durant la campanya i el PS, no…
–Si vam advertir contra el vot útil és perquè hi havia molta possibilitat que fos així. Només calia parlar amb la gent del carrer per adonar-se que la majoria pensava que l’únic partit capaç de canviar la situació era el PS. A nosaltres se’ns reconeixien les bones idees i es valorava molt positivament el nostre programa, però la gent no creia que tinguéssim la força suficient per fer canviar el país. Malgrat tot això, crec que hem fet una molt bona feina, en el sentit que alguns assumptes dels quals fa quatre anys ningú no gosava parlar ara tothom en parla obertament: ja siguin els paradisos fiscals o els impostos. Els Verds aconseguim que surtin a debat temes que poc temps enrere eren tabú i penso que cal seguir per aquest camí.

–Però ¿no és molt dur quedar-se sempre fora del Consell per molt que s’aconsegueixi posar aquests temes sobre la taula?
–És dur, és molt dur, i també pel que fa al finançament. Tot i que hem intentat ajustar el pressupost i no passar-nos, ara ens cau al damunt molta feina perquè no hi ha una llei de finançament dels partits i hi ha una sèrie de mancances que són veritables handicaps. Però bé, fa pocs dies n’hem parlat amb els companys d’Iniciativa per Catalunya Verds de l’Alt Urgell i ens han dit: “¡Si això no és res! Nosaltres fa 30 anys que estem igual”. És aquí on un s’ha de plantejar quina classe de política vol fer: la de defensar les teves idees o la d’entrar a les files d’un partit gran i obtenir els beneficis d’una força amb representació parlamentària.

–Dedueixo que vostè s’inclina per continuar apostant per la primera d’aquestes dues opcions…
–Sí, penso que hem de seguir en aquesta línia. Ja hem vist altres unions entre partits i en general els petits sempre tenen les de perdre i les de pagar els plats trencats. Quan un entra a fer una coalició amb algú ha de renunciar a determinades coses i potser hi ha punts als quals nosaltres no volem renunciar.

–¿Un Govern socialdemòcrata pot afavorir els Verds, en tant que el PS pot guanyar vots pel centre i perdre’ls per l’esquerra?
–No ho sé. Però en qualsevol cas el que volem és guanyar els nostres vots, no tenim pretensió ni d’agafar els vots dels uns ni de recollir els que perdin els altres. Volem que la gent ens voti perquè pensin que el que proposem és bo i viable. Igual que estem en aquest partit amb la filosofia de defensar unes idees amb el cost que això comporta, també aspirem que els vots siguin vots convençuts. Ja em conformo si els 466 vots que hem obtingut són vots que creuen en les nostres propostes.

–¿L’actitud dels Verds cap al PS pot haver estat un fre al creixement, en tant que algú pot veure el risc que facin pinça amb la dreta?
–No és que siguem més durs contra el PS que contra la dreta, és que nosaltres amb la dreta tenim molt poques coses en comú. Si pressionem més el PS és perquè els exigim que siguin més coherents amb els seus plantejaments, que són els més propers als nostres. Volem que els socialdemòcrates posin realment en pràctica les seves idees i per això els marquem de prop.

–¿El congrés estudiarà algun tipus d’acostament, amb coalició o sense, al PS o a l’Alternativa?
–Tenim una ponència d’estratègia electoral prevista per al congrés i tot dependrà de les propostes que es facin. Si ningú presenta una ponència en la línia d’aquest acostament, difícilment hi serà. Però ja no es tracta d’acostament o no, sinó de la nostra línia de partit i és que per a nosaltres hi ha tot un seguit de reivindicacions irrenunciables: la llei electoral, la nacionalitat i el vot dels residents. Potser al congrés algú aposta per suavitzar algun d’aquests punts, però ja ho veurem.

–¿Els Verds han de ser més o menys verds, més o menys rojos…?
–Ara de verds tots els partits en tenen. El que falta saber és si realment s’ho creuen o si ho fan de cara a la galeria. No és qüestió de ser més verds o més rojos, sinó de defensar la Terra, i el primer animal que hi ha a la Terra que és l’home. És un tot i no sóc partidària de dissociar-ho. A més, si mirem els Estats Units, que no es pot dir que sigui un país gaire roig, s’està parlant de reactivar l’economia amb energies renovables i tecnologies verdes. Això donarà llocs de treball i afavorirà les persones i, per tant, és una mostra de com tot va lligat. No som ecologistes purs i durs, som ecosocialistes.

–¿Quines noves ponències veurem al congrés del juny?
–Debatrem sobre la república, el model d’Estat o la doble nacionalitat.

Font: El Periòdic d’Andorra

Imatge Antònia Escoda: Serveis de Imatge i Comunicació Partit Verds d’Andorra

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s