Entrevista a isabel Lozano (20/05/2009)

Isabel Lozano: “Hi ha uns punts intocables i per una cadira no pots vendre els ideals””

Isabel Lozano Membre Partit Verds d’Andorra

Aquest dimarts es constitueix el Consell General. ¿Li hauria agradat ser-hi?
M’hauria fet molt il•lusió, indiscutiblement, ser-hi avui, i sobretot per la memòria del meu pare, perquè malgrat que era pobre, emigrant, que no era d’una família important… hauria estat per a mi un agraïment a la meva família. Malauradament, no ha pogut ser. Es poden fer moltíssimes coses i quan veus tanta hipocresia i tantes coses… Almenys jo m’aixeco i em puc mirar al mirall i pensar que sóc la Isabel Lozano de sempre.

Després dels resultats us vau mostrar força dolguts ja que crèieu que la vostra feina no s’havia vist recompensada. ¿Quina és la sensació ara que han passat uns dies?
Durant els darrers quatre anys amb l’executiva que hi havia s’ha dut a terme el que s’havia acordat en el darrer congrés, i per a nosaltres ha estat un treball molt dur, perquè no som persones que ens dediquem a la política sinó que hem de treure temps de la nostra feina o de la nostra família.
Amb tot, hem intentat anar als comuns, al Consell, i no hem parat de treballar, i pensàvem que la nostra serietat produiria uns fruits. I aquests ja no són entrar al Consell; si haguéssim tingut, en lloc de 400 vots, 800, doncs hauríem dit: ha servit la feina que hem estat fent. Però des del moment que no s’ha produït, per les circumstàncies que vulguis, no s’ha de buscar excuses, i he cregut que havia de deixar la direcció del partit i deixar pas a altres persones, a altra gent, i ja es veurà en el següent congrés si són persones amb idees continuistes o amb altres idees.

Així doncs, ¿encara que no haguéssiu tingut representació al Consell no us hauríeu plantejat deixar la direcció?
Segurament no, perquè veuries que la feina que has fet ha tingut un fruit, però quan veus que has obtingut fins i tot unes dècimes menys que fa quatre anys… doncs jo crec que l’opció més honrada és deixar pas a altres persones al partit que poden tirar endavant el projecte amb altres perspectives, i ja es veurà al congrés quina serà la línia que se seguirà els quatre anys vinents.

¿Vostè descarta de moment liderar un altre cop el projecte?
Sí, de moment no estaré a l’executiva, i a més crec que és important que un partit es renovi, que les cares es renovin, i crec que tenim gent molt preparada. La feina del partit no ha estat només donar-nos a conèixer a l’exterior, sinó també formar persones que puguin tirar endavant el partit.

¿Què creieu que us ha fet tenir aquests resultats electorals? ¿Creieu que us ha pogut passar factura, precisament, el vostre lema: El vot útil?
A Andorra abans, quan un feia política, deia: M’hi han portat, i era una expressió que s’utilitzava molt. Avui en dia a la política de pactes, de canvis de jaqueta i de tot s’hi val nosaltres no hi hem entrat, i és potser això els que ens ha perjudicat. Hem estat fidels a una ideologia i a un ideari i hem seguit aquesta línia des de fa quatre anys, i crec que aquesta línia no s’ha entès.
El treball que hem fet, la defensa que no tot s’hi val en política, que s’han de defensar uns ideals i que per tenir una cadira no cal pactar…, tot aquest seguit de coses la població que vota a Andorra no les ha entès. Nosaltres entenem que dins el nostre ideari no tot s’hi val en política, i fer segons quins pactes o canviar-se la jaqueta per tenir una cadira… no és el meu estil.

¿I creieu que heu estat capaços de transmetre el vostre missatge a la ciutadania, tota la feina que heu fet?
Segurament no hem sabut transmetre-ho bé. El que m’ha fet molta gràcia des que vaig dir que ho deixava és la gent que m’atura pel carrer i em diu que hem de continuar…, però el que cal tenir en compte és que quan fas política ho fas per tenir uns resultats, i aquests resultats són els electorals. Potser no era el nostre moment. Jo crec que la línia que seguia era la correcta, i per això crec que s’ha de deixar pas a un nou congrés i que es decideixi la línia que s’ha de seguir d’ara endavant.

¿Hi ha gent disposada a agafar el relleu?
Sí, a més a més jo no renuncio a participar en altres qüestions. Formo part d’algunes comissions d’àmbit internacionals dels Verds i continuaré aquesta tasca. Tinc ganes d’asseure’m en una taula i parlar amb gent que no es posi les mans al cap quan parlis d’avortament i que quan parlis d’atur, tampoc. És a dir, tanta hipocresia em molesta, i així treballaré en altres aspectes. De política tots en fem, jo sempre dic que respirar és fer política. Així doncs, es pot fer de moltes maneres, no cal estar al capdavant per fer coses.

¿Què recomanaria a la gent que li agafi el relleu?
Jo no puc fer recomanacions. Al congrés hi haurà moltes ponències, que van des de si volem ser o no una república, la doble nacionalitat, el model d’Estat i les estratègies electorals fins a un seguit de temes sobre medi ambient. Aquestes ponències marcaran el futur del partit i l’executiva que surti les haurà de defensar. Serà després que es presentaran les candidatures. Hi ha una comissió de candidatures i les persones que agafin les regnes del partit hauran d’agafar l’ideari que ja tenim més els canvis que hi pugui haver amb aquestes ponències.

¿Ja hi ha algú que hagi mostrat interès per agafar les regnes del partit?
La comissió de candidatures encara no s’ha reunit i suposo que hi tindran un paper molt important les persones que han participat en les campanyes. Són persones que han estat donant la cara pel partit, que no eren ni membres de l’executiva, però nosaltres no hem treballat mai en el sentit de “tu ets president, tu secretari…”
Sempre hem treballat de manera molt oberta i a les reunions de l’executiva podia participar qui volgués. Per exemple, tens el cas del Josep Mas o l’Antònia Escoda, que no són membres de l’executiva i en canvi hi han pres part de manera molt activa. Sempre hem tingut una manera de treballar diferent de la dels altres partits, perquè som un partit petit i tothom hi ha pogut participar.

Així, doncs ¿el relleu està assegurat?
Sí, i a més segur. En això no hi ha cap problema.

¿Ja es pot avançar algun nom, algú que ja hagi demostrat interès?
Jo crec que hi ha diferents persones que poden ser presidentes o presidents del partit, el que passa és que la comissió tractarà de trobar les persones més adients, perquè a més volem que sigui paritari. A banda de l’executiva, un pes important del partit són les comissions.

¿A vostè li agradaria que fos una dona qui li prengués el relleu?
El problema és que hi ha altres partits que parlen de feminisme i veus que és una etiqueta falsa que, quan rasques, cau. Quan un partit vol ser igualitari i tenir participació de les dones ha de predicar amb l’exemple, i nosaltres som un partit que ho fa. Veus altres formacions que parlen de molta paritat però la primera dona la porten de número 4 o 5.

¿Us heu plantejat si caldria una coalició amb altres partits?
Normalment en tots els partits Verds no es fan pactes prelectorals; postelectorals, sí, i en països molt desenvolupats els Verds poden arribar a taxes que poden arribar fins al 20% El problema és que a Andorra encara ens falta molt camí per avançar i ens falten tantes coses que difícilment una persona que té dificultats per arribar a finals de mes es pot preocupar per salvar el medi ambient. En l’àmbit social som més a prop del segle XIX que del XXI, així que és normal que la gent estigui preocupada per altres coses.
No sé què decidirà el congrés, però nosaltres fins ara hem defensat que hi ha uns punts bàsics, que són intocables, i per una cadira no pots vendre els teus ideals. Una vegada se’m va dir que què volíem, si guanyar les eleccions o defensar els ciutadans, i òbviament vam dir que defensar els ciutadans. I per mi els ciutadans són tots, tot i que en un país conservador costi d’entendre.

© 2009 Marta Fernàndez  BON DIA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s