Religió, fenomen humà (12 de juny de 2009)

per Juli Fernàndez Blasi, Membre del Partit Verds d’Andorra.

França, com a model d’Estat laic, ha començat una creuada en contra de la cienciologia, no en el seu vessant religiós, sinó per l’entramat financer il.legal que sembla haver-hi, amb símptomes clars d’estafa i abús de confiança. Per endinsar-vos en el tema, us recomano un llibre del periodista nord-americà Robert Greenfield titulat El supermercado espiritual, que fa un repàs molt didàctic del consum religiós als EUA arran de la crisi dels anys 70 i l’aparició de noves formes de culte que pretenien canviar el model social establert aleshores.

L’actitud adoptada per la justícia francesa de vetllar per la transparència financera i protegir els seus ciutadans m’ha semblat molt oportuna. Ja voldríem molts de nosaltres que el seguiment es fes extensiu a totes les religions perquè no n’hi ha cap que no necessiti de l’economia per tal de poder garantir als seus devots la continuïtat per poder explicar-los el més enllà després del gran misteri de la vida.

Estudiar antropologia de les religions m’ha ajudat a tenir una visió més objectiva del fenomen religiós, necessàriament vinculat a l’existència de l’espècie humana i a la seva capacitat d’intel.lecte. Entre altres coses, m’ha servit per assumir que la religió ha representat per a l’ésser humà una eina explicativa d’allò inexplicable, així com també un element estructural de la societat i, alhora, un suport a la persona. En definitiva, el seu rol ha esdevingut essencial per poder fer possible la socialització a partir de la qual s’ha creat regles de comportament col.lectiu i també perquè “el fenomen religiós necessita de l’home, com l’home necessita de la religió”.

No obstant això, l’aspecte sectari de la religió ha conviscut amb la persona com a alternativa d’allò establert i, amb el temps, ha adquirit privilegis terrenals –de caire polític i/o econòmic– difícils de renunciar, motiu pel qual resulta perillós ubicar la fe fora de la parcel.la personal, cosa que en el Renaixement ja se’n van adonar, en part gràcies als avenços científics que van protagonitzar, entre d’altres, Copèrnic, Kepler i Galileu.

Així doncs, me n’alegro molt que la justícia francesa vetlli per evitar que l’oportunisme espiritual d’aquest ampli mercat religiós s’aprofiti d’un cúmul de circumstàncies que acompanyen l’ésser humà, entre les quals la ingenuïtat innocent sembla ser-ne una característica..

© 2009 Juli Fernàndez Blasi
Membre del Partit Verds d’Andorra i del Consell d’Administració de la CASS.


Aquest article fou publicat per el diari El Periódic d’Andorra el dia 12 de juny de 2009, en la secció Finestra oberta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s