La visió econòmica d’un Verd (27/12/2009)

Josep Más Magallon Vicepresident del Partit  Verds d’Andorra

L’altre dia, en les habituals converses que tinc amb un amic meu que de tant en tant llegeix els meus articles, va fer-me el següent comentari: “Josep, està molt bé el to filosòfic i humanista que dónes als teus escrits, però el que veritablement interessa avui en dia és parlar de la situació econòmica i de com es pot superar la crisi que estem patint”.

En aquell moment vaig pensar que el que escriu un és segons la seva manera de ser, la seva manera de pensar, la formació que ha rebut i el que el commou internament. Per mi, això està clar, però he de reconèixer que en part el meu amic tenia raó.

Ni els Verds ni ningú té la vareta màgica per solucionar els problemes econòmics d’aquest país, però sí reivindiquem que tenim la capacitat per fer aportacions constructives, creatives i reals que poden ajudar decididament a la millora del nostre desenvolupament econòmic. Del bon funcionament de l’economia d’un país depèn el seu creixement sostenible com a societat, el grau de benestar que pot donar als seus ciutadans i la il.lusió per un projecte comú de país.

Parlaré de sis punts per a mi cabdals que, entre d’altres, composen i configuren les particularitats econòmiques del nostre país:
1.- El deute acumulat del Govern i dels comuns: està arribant a unes xifres d’insostenibilitat que no es podran assumir en un futur proper. D’això han de derivar actuacions com ara la modificació de la Llei de finances comunals, reestructuracions en el sector públic, equilibris pressupostaris, contenció de la despesa pública, mancomunació de serveis comunals, i unificació i posada en comú de la diversitat de projectes comunals.

2.- El finançament del deute acumulat i el retorn dels seus interessos: marcaran de quina manera es podran anar sanejant els comptes públics en futurs balanços econòmics. S’hauran de buscar noves fórmules de finançament del deute públic a causa de la saturació de la funció prestatària de la Banca Privada Andorrana que podrien aportar altres avantatges en les condicions i terminis de devolució.
3.- La política fiscal: la simplificació i aclariment del sistema fiscal andorrà és primordial per al seu desenvolupament econòmic. Atènyer la suportabilitat per part de les empreses de les càrregues fiscals sense que minvi la seva capacitat productiva. També penso que s’ha de redistribuir equitativament les figures impositives segons la capacitat de cadascú perquè sigui un factor igualitari a l’hora de l’equilibri de la riquesa global del país.

4.- La productivitat i competitivitat de les nostres empreses: ajudar a crear noves organitzacions empresarials més eficaces, nous processos productius, aplicar noves tecnologies, donar bonificacions impositives en cas d’implantació d’energies renovables, de processos productius de reutilització de productes, d’estalvi energètic. Obertura de mercats cap a l’exterior amb facilitats per a la comercialització d’aquests productes.

5.- Marc laboral: el coneixement i la seva estructuració. Plans formatius continuats a escala nacional, regulació concertada de les relacions laborals mitjançant directrius europees.

6.- Educació: canalitzar i orientar els plans formatius a les necessitats laborals del país amb una integració gradual i practicista dins de les empreses.

Joaquim Muns, catedràtic d’organització econòmica de la UB, diu: “Per l’economia, no hi ha grans solucions, sinó petits passos”. Això em fa pensar que quan tots puguem contribuir constructivament, quan tots puguem compartir sinergies per a un fi beneficiós per a tothom i quan deixem de banda els recels que a vegades tenim els uns cap als altres en base a unes regles ben establertes, podrem ressorgir amb una energia renovada, amb la qual cosa aconseguirem un futur molt més prometedor.

© 2009 Josep Más Magallon
Vicepresident del Partit Verds d’Andorra.

Font: El periòdic d’Andorra secció la tribuna publicat el 16 de novembre del 2009

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s