Crisi, ¿oportunitat? (21/1/2010)

Josep Más Magallon Vicepresident del Partit Verds d’Andorra.

Recentment hem estrenat un any nou, un any potser de noves esperances, de noves il.lusions, de noves fites per aconseguir. Un any en què hi ha d’haver els primers símptomes de recuperació de la crisi econòmica, un any ple d’esforços i sacrificis però tan necessaris com obligats; tot això ha de passar i ha d’ocórrer, però no serà gens fàcil reprendre el camí de la recuperació perquè els estralls han sigut tan dolorosos i profunds que la rehabilitació serà summament dura i difícil.

Es preveu un creixement del +0,75% a França, del +0,2% al Regne Unit, d’+1,2/+1,9% a Alemanya i un creixement mitjà anual a la zona euro de l’+1,3%. Per contra, Espanya continuarà tenint un decreixement del -0,3%, la qual cosa, segurament, serà un llast que farà retardar la nostra recuperació. Depenem en gran mesura del nivell general de renda del consumidor espanyol. Aquesta renda ha d’adquirir progressivament durant aquest any una certa estabilitat, confiança i seguretat. Això repercutiria positivament en el nivell global d’ingressos que rebrà la nostra economia; malauradament, es produirà molt lleugerament i amb lentitud a causa del fet que encara no hi ha haurà un creixement en l’economia espanyola; de totes maneres, el seu decreixement s’alentirà significativament, la qual cosa serà l’indici que la recessió arribarà a la seva fi durant l’any 2010 sinó hi ha un inesperat retorn a la recessió durant un període curt de la segona meitat d’aquest any, a causa de diverses conjuntures de l’economia americana i mundial. A Andorra encara no tenim el macroindicador econòmic que és el Producte Interior Brut (PIB) i per tant ens hem de guiar per altres baròmetres socioeconòmics que ens donen una radiografia de l’estat de la nostra economia. El que ens ha importat fins ara és el nombre de visitants que ve cada any al nostre país, els dies d’esquí que podem vendre a les estacions durant la temporada d’hivern, el nombre de vehicles motoritzats venuts, la superfície autoritzada per a construccions, els recursos gestionats pel sistema bancari…

Tot i això i més és el nostre sistema econòmic, del qual vivim i al qual dipositem la nostra confiança per tal que els temps que vinguin siguin pròspers i que ens aportin els recursos necessaris per tenir una vida digna i, si més no, al més confortable possible. Fins aquí tot em sembla el que ha de ser i el que ha estat fins ara sense cap més conclusió que l’evident observació que la nostra economia depèn fortament dels mercats exteriors i especialment de la que tenim del nostre veí del sud. Qualsevol demanda no ben diversificada crea febleses estructurals en l’ofertant; tot això ens provoca la sensació que la nostra subsistència està condicionada al fet que ens vulguin visitar i dipositin una part dels seus ingressos en contrapartida als serveis que els estem oferint.

¿És això assumible i ha de continuar així, sense més alternativa que les variabilitats sotmeses als condicionats dels mercats exteriors? Podríem pensar que a part d’estar subjectes als dictàmens que ens provenen de les afores de les nostres contrades, hi ha la possibilitat de crear una estructura pròpia de creació de riquesa que estaria basada en nous focus productius. Hem de continuar desenvolupant el nostre sector turístic, però no solament això serà suficient per mantenir un desenvolupament sostenible.

La crisi ens pot donar l’oportunitat d’establir noves vies de progrés encara poc sondejades i explorades, però que estan allà esperant ser albirades. ¿Per on podem començar? Doncs per exemple pel que ha de venir i que sabem que arribarà. Les societats són i seran molt tecnificades, on el coneixement tindrà un paper preponderant. Les societats aniran cada cop més a valoritzar per sobre d’altres coses els seus elements naturals i mediambientals… bé, en definitiva, hi ha tant per fer i per pensar que crec que les nostres possibilitats són il.limitades.

© 2009 Josep Más Magallon
Vicepresident del Partit Verds d’Andorra.

Font: El periòdic d’Andorra secció La Tribuna publicat el 21 de gener de 2010

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s