Nuclear? No gràcies! (12/02/2010)

per Antònia Escoda. Presidenta del Partit Verds d’Andorra.

Aquests dies hem estat sentint que Ascó optarà, juntament amb Yebra (Guadalajara) i altres, a acollir el magatzem de residus nuclears espanyols. La història de l’energia nuclear va començar a principis dels anys 40 del segle passat, amb els bombardejos sobre la població civil japonesa, i ha estat seguida d’incidents, accidents i catàstrofes.


Els perills de l’energia nuclear no venen únicament dels possibles disfuncionaments en el transport o dels reactors; les irradiacions i les contaminacions per l’aire, l’aigua o els aliments son ara ja part de la nostra vida cotidiana. La subestimació sistemàtica de la gravetat dels incidents, la manca de comunicació, la persistència de l’actitud : «feu-nos confiança, som experts» no son acceptables. La particularitat  de l’energia nuclear és, a més, el generar una important quantitat de residus perillosos per la vida en general, de difícil tractament, eliminació o emmagatzematge.

Desprès de la signatura del protocol de Kyoto al 1997, Europa va decidir limitar la producció de CO2 per intentar conservar el nostre ecosistema. Els defensors de l’energia nuclear tenen la «barra» de declarar aquesta energia com «neta» ja que emet pocs gasos d’efecte hivernacle, però aquest avantatge esta lluny de compensar els perills i inconvenients d’aquesta energia. Amenacen, a més,  amb una pujada conseqüent del preu de l’electricitat si tanquéssim les centrals nuclears, en canvi ningú es pregunta quin es el cost real d’aquesta font d’energia si hi sumem la despesa actual i futura que suposa la gestió incerta dels residus que genera.

Fins ara el discurs dels defensors d’aquesta energia era el de defensar la creació de llocs de treball en les zones d’implantació: «pa per avui, fam per demà». La trista realitat és que aquestes poblacions, tenen una prosperitat immediata durant la fase de construcció (peons, manobres…), però en la fase de funcionament, ja nomes mantenen la feina un feble percentatge de la població local, que entre temps ha deixat de costat la seva activitat tradicional… com a resultat es produeix un trasbals important del teixit econòmic productiu, i s’hipotequen vies de futur compatibles amb les activitats tradicionals com podria ser el turisme rural, o desenvolupaments de l’agricultura cap a produccions sostenibles i de qualitat.

A Catalunya ara es debat el destí del Cementiri de Residus Nuclears, eufemísticament anomenant «magatzem». Els partits que sempre s’han posicionat a favor de l’energia nuclear, ara volen expedientar els regidors que hi votin a favor. L’argument que menys em serveix és el de «a Catalunya, ja hem donat».

Avui en dia, el que cal es preparar activament la no dependència de l’energia nuclear i de les energies «fòssils», preparant-ne activament la seva substitució, sense descuidar la promoció de l’estalvi energètic. Cal invertir massivament  en la recerca i la producció d’energies renovables: solar, eòlica, biomassa, geotèrmia, mareomotriu, etc… i, paral·lelament, desenvolupar polítiques d’estalvi energètic.

A Andorra, tot i no produir energia nuclear, no ens podem desentendre del tema ja que depenem directament de l’energia que importem de França i Espanya, fortament basada en energia nuclear i del petroli. Tenim potencial, les energies fotovoltaica, termo-solar, eòlica, hidroelèctrica, l’explotació de la biomassa, la geotèrmia, totes son possibles a casa nostra, no es pot pretendre amb una sola font cobrir totes es necessitats, però la combinació de totes pot disminuir la nostra dependència energètica.

Celebrem que hi hagi  una iniciativa (encara que tímida) des de govern per a potenciar l’implantació  de noves energies, i fomentar l’estalvi energètic, no ens podem resignar a ser tant fortament dependents de l’exterior. La inversió en noves tecnologies i energies renovables ha de ser un motor de reactivació econòmica per Andorra així com a un pas en el camí de la no absoluta dependència de l’exterior.

© 2010 Antònia Escoda

Aquest article va ser publicat per el Diari Més Andorra en data 12 de febrer

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s