Oh Europa!

Una delegació dels Verds d’Andorra vam participar en el 13è Congrés dels Verds Europeus, que va tenir lloc a Tallinn, Estònia, a principi d’octubre d’enguany.
Els Verds d’Andorra vàrem poder presentar la nostra candidatura com a membres de ple dret als Verds Europeus, després de 5 anys com a membres observadors.
El que podria semblar un simple tràmit, és quelcom més, ja que partits verds de països com Croàcia, Macedònia, Eslovènia o Turquia van veure com s’ajornava la seva candidatura en no complir com nosaltres els requisits necessaris.
Quan un entra en una gran família ideològica, es compromet a treballar i seguir les polítiques que des d’allà es defensen .També el fet de participar-hi ens va permetre compartir els nostres neguits des de les nostres particularitats i beneficiar-nos del treball fet i de l’experiència dels partits Verds d’Europa.
Aixo ens permet a nivell de partit de participar en un moviment que ja no es únicament la veu de la consciència. Els partits Verds a Europa han demostrat que tenen capacitat de governar i de pesar en les polítiques dels països, individualment, i dins de la Unió Europea de la qual depenen moltes decisions que ens afecten directament, políticament i econòmicament.
Ens va ser molt grat veure la bona rebuda de la nostra candidatura, ja que aquesta ens va permetre donar a conèixer el nostre país: localització, història, idiosincràsia, situació política actual. He de dir que vam poder percebre una curiositat i una simpatia certes per al país, els seus atractius, les seves especificitats.
Potser us preguntareu quin interès té un partit d’àmbit europeu en l’entrada amb veu i vot d’un partit petit, extraparlamentari, … La majoria dels arguments per a la nostra entrada en la família verda van ser variats però en particular:
-El reforç de les polítiques verdes i del bloc de partit Verds del sud d’Europa.
-Aportacions des d’un microestat que tracta de sortir de la llista de paradisos fiscals, des del punt de vista de l’únic partit que s’ha posicionant clarament en contra de l’opacitat fiscal.
Val a dir que als Verds d’Europa es valora particularment l’aportació des de la diversitat.
Per a nosaltres aquesta entrada és particularment valuosa perquè ha significat el reconeixement de la immensa tasca acomplerta des de la creació dels Verds d’Andorra, malgrat les dificultats que suposen una llei electoral contrària a l’emergència de petits partits, i la introducció d’un discurs progressista i clarament d’esquerres dins d’una societat clarament conservadora.
També significa poder formar part de les decisions sobre les polítiques a dur dins la Unió Europea, mitjançant els nombrosos diputats dels Verds d’Europa dins les institucions europees…
Per a nosaltres, finalment, ha estat una empenta per poder continuar treballant després de les “patacades” rebudes, sabent que tenim el suport d’una família europea, un partit amb una ideologia seriosa i que aporta ja no nomes idees, sinó també propostes de govern.
Propostes que afronten amb coratge la crisi econòmica i la crisi social que es pateix de manera global, amb el New Green Deal, amb propostes sobre immigració, seguretat…

Article publicat per El Diari d’Andorra el dissabte dia 23 d’octubre de 2010 en la Secció La Tribuna.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s