SIDA i la insensatesa humana

A les passades eleccions al Senat dels Estats Units, la ignorància i el fanatisme religiós van posar la candidata Christine O’Donnell (Delaware) en boca de tothom. Va dir que l’evolució és un mite, que el preservatiu no protegeix del virus del HIV i que es gasten massa diners per investigar i combatre la sida. No sé quina d’aquestes tres perles (en té més) reflecteix millor la seva ignorancia i el seu integrisme, però el que sí que tinc molt clar és que les seves paraules ajuden que més gent pugui contagiar-se de sida. Pot semblar que la primera no té cap relació amb les altres dues, i és justament tot el contrari. La primera li dóna la coartada, ja que O’Donnell, és una ferma defensora del Creacionisme i per tant és de l’opinió que qualsevol relació fora del matrimoni o dintre i que no es faci per tenir fills no haurien d’estar permeses. Negar l’Evolució li permet deixar de costat la nostra herencia de milions d’anys i per tant oblidar que, genèticament, estem predisposats a mantenir relacions sexuals. Les paraules de Christine O’Donnell promovent l’abstinència estan tan lluny de la realitat com desitjar que nevi o faci sol tots els dies l’any.

HIV SIDA

El dia 1 de desembre està dedicat a lluitar contra la sida al món. Es fa aquest dia perquè va ser l’1 de desembre de 1981 quan es va diagnosticar el primer cas oficialment. Fa quasi 30 anys i la sida ha matat milions de persones a tot el món, i a continents com l’Àfrica ha deixat milions d’orfes (cosa que desmenteix el mite, i això sí que era una autèntica ficció interessada, que aquesta malaltia era cosa de drogoaddictes i homosexuals). Segons les darreres estadístiques, està baixant el nombre de casos al món, però encara creix a l’est d’Europa i a Àsia.

Quatre són les vessants per lluitar contra el virus del HIV: campanyes de sensibilització periòdiques, perquè és molt necessari no abaixar la guàrdia mentre no arriba una veritable cura, i perquè la información arribi a totes les ciutadanes i ciutadans, joves o adults; facilitar mesures de protección (mesures profilàctiques). Alguns diuen, de manera irresponsable, que visibilitzar els condons és frivolitzar la sexualitat (un argument completament fals), donat que en realitat el que fan és salvar vides; continuar invertint, tant de manera pública com privada, en investigació per buscar una solució definitiva i finalment la producció i difusió de genèrics als països pobres perquè és injust que uns tinguin accés als retrovirals perquè viuen en països rics i d’altres no perquè viuen en països pobres. Hem de pensar globalment i actuar localment.

A la nostra societat, a més, la sexualitat s’ha viscut pràcticament fins ara com un tabú; per tant, les malalties relacionades han estat sempre estigmatitzades. És una irresponsabilitat greu continuar parlant de grups de risc quan en realitat s’ha de parlar de conductes de risc, sobretot per la falsa confiança que aquestes paraules poden donar a la resta de ciutadans. El fals missatge que envíen és que, si no pertanys a aquests grups, no és necessari protegirse, i milions de dones i homes han pagat amb la seva vida aquesta afirmació cavernària i interessada. Tot un monument a la insensatesa humana.

© 2010 Ricard de la Casa

Aquest article fou publicat per el Diari MÉS ANDORRA el dia 1 de desembre de 2010.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s