El vot ideològic

El vot ideològic

Josep Más Magallon

Vicepresident del Partit

Verds d’Andorra.

Segurament, ens veurem immersos en un nou procés electoral d’aquí a no gaire temps.

Si el panorama polític andorrà no es decanta cap a una versió molt més de consens, d’unificació i de concentració nacional, llavors estem destinats irremeiablement cap a unes noves eleccions. Es parla molt sobre si aquesta és la millor solució o no ho és, però la veritat és que hem arribat a un punt que tant hi fa, perquè el que importa és que prenguem una decisió, sigui la que sigui, per no continuar en aquesta indefinició dels objectius i del camí a seguir. Els polítics hi som per legislar, per executar, per gestionar i també per decidir…, la indeterminació i la inconcreció en la política és la incertesa de cara al futur, que és l’últim que ens convé en aquests moments. Tot l’engranatge dels partits polítics començarà a rodolar una vegada es determini el nou procés electoral, per tal de definir una estratègia que permeti el manteniment del vot, diríem, com a més propi de cada partit.

Amb això vull dir que per ideologia, per les persones que conformen el partit i la coneixença que tinguem en relació amb ells, pel benefici que pensem que podrem obtenir en l’àmbit particular i per altres interessos que no emmarcaré per la gran diversitat a què poden estar subjectes; el vot ja està molt predefinit i molt direccionat cap a una opció política o una altra, la qual hauríem de considerar com la més idònia per tirar endavant el projecte de país que cadascú creu com a més viable. L’altra part de l’estratègia que haurien de consolidar els partits de cara a les eleccions és aquella que li ha de permetre la captació o apropiació del vot considerat com a no propi segons els antecedents d’aquell partit.

Bé, sota aquesta premissa, la clau d’aquestes eleccions seria l’estratègia política a desenvolupar per tal de captar aquell vot que no els pertany històricament, segons precedents resultats electoralistes. Sóc plenament conscient que he determinat diferents motius pels quals votem una opció o una altra, des de l’ideològic fins al que és promogut per interessos més personalistes i particulars. Crec que si no ho plantegem des d’aquest punt de vista no estarem reflectint la veritable realitat de les diverses motivacions que ens guien a l’hora de dipositar un vot. A causa del localisme i l’escassíssim cens electoral, es podria tenir la temptació de donar alguna mena de justificació a aquesta manera de procedir en què una part dels vots dipositats no està basada en la ideologia que proposa un partit o per les condicions que projecten els seus candidats. No escric això per jutjar o per criticar quina motivació hi ha darrere d’una decisió electoral. No és aquesta la fita que pretenc, però sí que reclamo i afirmo amb rotunditat que la feina dels polítics andorrans ha d’anar dirigida, exclusivament, perquè el vot que ha de decidir qualsevol ciutadà d’aquest país, en un futur, estigui fonamentat en els programes que exposen els diferents partits, per la ideologia que proposen i que els defineix, i per la capacitat de les persones que els formen. El partit Verds d’Andorra té un vot essencialment ideològic, tothom ho sap i per això ens caracteritzem.

Altres també ho pretenen amb bona voluntat, tot s’ha de dir, però no sempre ho aconsegueixen per les circumstàncies que els envolten i per com ha estat la política d’aquest país, tradicionalment. Els Verds, encara, gaudim de la plena llibertat en els nostres propòsits, en les nostres actuacions, en les nostres intencions…, espero que continuï així, indefinidament, perquè és l’única via per ser el referent progressista, innovador i reformador d’aquest país. Nosaltres apostem, creiem i lluitem per un vot de naturalesa ideològica que està sustentat en una sèrie de valors com ara la justícia social, la solidaritat, la igualtat de drets, l’equitat en el repartiment de la riquesa…, aquesta és la nostra gran força i és el que ens empeny a no defallir a pesar de les dificultats trobades.

© 2010 Josep Más Magallon
Vicepresident del Partit Verds d’Andorra.

Aquest article fou publicat en la secció Opinió del Diari d’Andorra el dia 10 de desembre de 2010.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s