Desproposits…

Ja som a la recta final del 2010, i  toca arribar als ja habituals  resums dels mitjans de comunicació, als anuaris, reculls de pífies, esportius , i en general de temes diversos…..

Aquí a Andorra, l’any ha estat particularment prolífic en declaracions sonades, sortides de tò, acusacions creuades,  i una llarg etcètera…

El darrer episodi  pot ser les declaracions del Consol de Sant Julià posant en dubte la bona fe i la visió de país de una associació com “Amics de la Rabassa”,  per haver fet arribar un correu a la societat  National Geographic, posant en dubte la sostenibilitat, des del punt de vista del medi ambient, del projecte Naturlandia.

Penso que una societat com National Geographic, no decidirà  la seva participació en el projecte en base a aquesta carta, sino en base als estudis de tècnics independents, i d’organismes reconeguts internacionalment com la IUCN (International Union for Conservation of Nature), i que tenen cura de preservació de la biodiversitat i la preservació del medi ambient.

Probablement el malestar ,vé donat pel fet que si efectivament aquesta societat decidís no prestar la seva imatge al projecte, hi podria haver una pèrdua d’interès per part dels possibles compradors d’accions de Naturlandia.

Jo crec, que quan un possible comprador decideix fer el pas, el mes probable es que es fixarà en el que es el mateix projecte, en les perspectives econòmiques que aquest presenta,  i si aquestes son tant bones com es pretén , el fet que hi hagi una botiga que vengui articles de National Geographic o no, no hauria d’influir-hi gaire.

L’associació Amics de la Rabassa creada per frenar les actuacions d’expansió de Naturlàndia, va fer a principi del mes passat un pas endavant en la seva reivindicació pública per aturar l’ampliació de la societat del Comú de Sant Julià de Lòria. Acompanyats per les entitats pro natura ADN, APAPMA i Grup Rocafort, van lliurar a la corporació laurediana un total de 1.386 signatures per demanar que es freni el projecte d’expansió i es declari la Rabassa com a espai protegit.

Josep Pintat  es va mostrar crític amb les signatures recollides i va assegurar  després d’estudiar-les : “Hi ha firmes de diferents nivells”,  i  va afegir que:” aquí voten els andorrans  que  són els que legítimament estan capacitats per prendre decisions i per impulsar projectes”.

I jo em pregunto: la venda d’accions també esta reservada només als Andorrans??

Només faltaria que els residents no poguessin opinar , es l’únic que poden fer…..Opinar i pagar!

En quant a les posibles signatures de turistes: al final son a ells a qui esperem a Naturlandia, no?

Naturlàndia s’ha de defensar amb arguments sòlids, i no amb actituds totalitàries i intolerants….

En aquest país , es veu que si tens la mes mínima sensibilitat ecològica, esdevens motiu de sorna o de burla.

Val a dir que fins fa poc passava el mateix arreu del mon.

Ara però, i malauradament amb uns anys de retard, la comunitat científica amb fermesa, i els governs dels estats a contracor, reconeixen l’impacte de l’home i de les activitats econòmiques sobre el medi ambient.

Ja no es poden defensar projectes nomes amb criteris econòmics. Ara toca tenir en compte tots els factors, social, mediambiental ,econòmic, polític,  de manera igualitària, sense prioritzar una vessant sobre una altra.

L’home i el medi ambient no son antagonistes, son complementaris.

Espai d’opinió de Radio Valira 14-12-20101

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s