Veus voluntàries

Veus voluntàries

Jael Pozo

L’any 1985 l’Assemblea General de les Nacions Unides va decretar el 5 de desembre com el Dia internacional del voluntariat (DIV). Van reconèixer així, oficialment, la tasca de totes aquelles persones que contribueixen de manera solidària i altruista a millorar el seu entorn.

Tot i que l’economia a casa nostra es basa en el turisme, no va ser fins al meu primer viatge al Senegal que no em vaig adonar de com el turisme contribueix al creixement econòmic d’un país. Un seguit de coincidències, sumades al fet de “ser en el lloc adequat en el moment adequat” em van permetre entrar en contacte amb la Fundació OMT.Themis, amb seu al nostre país. Em vaig informar de què era el que feien, però sobretot de com ho feien. Un dels seus programes, l’UNWTO. Volunteers, forma professionals en el terreny del turisme com a eina per al desenvolupament. També recolzen els estats membres de l’OMT (Organització Mundial del Turisme) i les agències de cooperació internacional, en la formulació i implementació de plans, programes i projectes a través de la contribució tècnica d’experts i dels mateixos voluntaris formats.

Així que vaig decidir realitzar el Curs de turisme i cooperació internacional per al desenvolupament que organitzava la fundació. Volia aprendre, formar-me i reforçar les meves capacitats. Volia contribuir a les solucions que poden transformar les situacions de desavantatge en què viuen alguns grups, comunitats i persones. I tot això des del moviment voluntari. A Andorra, la major part del nostre teixit associatiu funciona a través del voluntariat. Aquest activisme per canviar el món, sense esperar retribució, tan sols amb l’esperit de treballar per l’interès col·lectiu, és el que permet canalitzar la voluntat solidària de molts dels nostres voluntaris i voluntàries. En un context de crisi econòmica i de valors, moltes persones del meu entorn em demanen per què sóc voluntària. Ser ho no ha sigut només una elecció, una opció ètica o una actitud basada en una educació amb certs valors morals. De fet, ser voluntària ha esdevingut un estil de vida, una nova filosofia de FER que m’ajuda a SER en el meu dia a dia. Amb la Fundació OMT.Themis, a més, he pogut interrelacionar la formació amb l’acció. M’ha dotat d’instruments per poder comprendre la nostra realitat i poder denunciar millor les injustícies socials presents al nostre voltant. M’ha ensenyat a implementar aquelles mesures capaces de reduir les desigualtats i m’ha demostrat com es pot treballar de manera planificada i organitzada, amb transparència i rendició de comptes en l’àmbit de la cooperació internacional.

El passat mes de setembre, la secretaria de Turisme del Govern de Minas Gerais (Brasil) va sol·licitar a la Fundació OMT.Themis un projecte per al desenvolupament d’un producte turístic anomenat Ruta Lund. Vaig ser seleccionada com a voluntària per treballar en l’equip d’Enfortiment Institucional i establir un pla de gestió i governança per al producte turístic. També em van encarregar d’establir quines són les consideracions a tenir en compte en la inscripció d’una candidatura a la llista del patrimoni mundial de la Unesco. Vam estudiar prèviament què era el que s’estava portant a terme a la regió i ens vam alinear amb les estratègies, els procediments i les estructures ja existents, per tal de reforçar-les. Vam incorporar mecanismes de participació ciutadana, organitzant reunions de poble i convidant tots els actors implicats: organitzacions i associacions de la societat civil, empresaris, autònoms i representants de les administracions locals i governamentals. Ens vam entrevistar amb membres de la comunitat científica, funcionaris dels parcs naturals i treballadors de les grutes turístiques i amb els representants polítics locals. Junts vam identificar els problemes i les necessitats i es van acordar les línies de treball per crear un entorn favorable per al desenvolupament del producte turístic. La participació no va ser només un instrument del projecte, sinó que va esdevenir un fi en si mateix: es va reforçar el teixit associatiu i va haver-hi una molt bona implicació de la comunitat perquè se sentien protagonistes i responsables del seu propi desenvolupament. Aquest projecte ha esdevingut una experiència de reciprocitat. Ha estat una posada en escena de tot allò que he estudiat i defensat en l’àmbit polític. Una escola de formació ciutadana que m’ha demostrat com els ciutadans i ciutadanes som una part activa en la solució dels nostres problemes. Perquè són les coses petites que fa la gent les que canvien el món.

Gràcies a aquesta experiència he après el valor de l’esforç i de la importància de superar-se davant de qualsevol obstacle. Els habitants de Minas Gerais fa molts anys que s’adapten a un entorn advers. Tenen, en aquest sentit, molt per ensenyar-nos. Han fet de la necessitat virtut i dels problemes, oportunitats. Viure aquesta experiència ha estat un regal. Conèixer les persones amb qui he treballat, un orgull enorme. Poder-me submergir en els poblats del circuit, viure el seu dia a dia, comprendre els seus reptes, una aventura fascinant. La veritat és que no sóc la mateixa ara que quan vaig començar aquest projecte. L’optimisme que contagia aquesta legió de passionaris és d’un caliu i d’una força que no deixa a ningú indiferent. Avui els reptes per aconseguir l’acompliment dels Objectius del Desenvolupament del Mil·lenni són més urgents que mai. Queda molta lluita i molta acció per aconseguir un món més just, solidari, equitatiu i igualitari. Tot i així, el poble brasiler de Minas Gerais ens ha ensenyat una molt bona lliçó: “Quan s’uneixen una quantitat suficient de persones al voltant d’una causa, molts ideals comencen a ser realitzables.”

© Desembre 2010 Jael Pozo


Aquest article fou publicat per el diari BONDIA en data 30 de desembre 2010 en la secció Opinió

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s