LA REVOLUCIO DE JASMI

Qui hagués imaginat això fa uns mesos, o unes setmanes?

El poble de Tunísia ha sorprès al mon sencer alçant-se i fent caure una dictadura  policial i sense escrúpols, atrevint-se a desafiar la por, el fatalisme .Acaben de donar una plantofada a tots els observadors internacionals del Banc mundial i de l’FMI que des dels seus despatxos de Washington els descrivien com una economia modèlica.

La revolució popular  ha fet esclatar la cupula política del país.

El president Ben Ali ha tingut que abandonar el país malgrat haver-lo dirigit durant 23 anys i tenir tots els fils del poder en les seves mans, malgrat haver teixit una xarxa policial per tot l’estat, el poble ha estat capaç d’imposar la seva llei i de saltar per damunt d’aquests obstacles que els teníem encerclats, i tot això sense líders coneguts, de forma espontània.

El que acaba de realitzar el poble de Tunísia es un veritable missatge d’esperança. En mig del fatalisme ambient  han demostrat que es  les coses es poden canviar, que res es etern, que es possible invertir la tendència.

Podem estar segurs d’una cosa, els demes dictadors àrabs deuen tremolar veient que en menys d’un mes han fet fora a Ben Ali . Perquè la estructura social i política d’aquests països es bastant semblant i sofreixen les conseqüències  de una pseudo- democràcia similar a la de Tunísia.

Tots aquests països tenen molt en comú: Incompliment dels drets humans, son estats policials amb manca de llibertat ,els seus governants s’enriqueixen gestionant i distribuint els  recursos naturals entre els seus escollits.

A tot això Europa i el primer mon mantenen una posició interessada  davant d’aquests països, per exemple per a ells son països demòcrates, amb l’excepció potser de Líbia, i modèlics, i així ho fan saber quan els defenen davant d’altres països .

Es la doble moral  occidental , el posar tots els obstacles possibles a països com Bolivia , Equador, Veneçuela , i en canvi lloen als països del magreb com a demòcrates, on  la compra de voluntats i vots esta a l’ordre del dia.

El nostre copríncep, Sarkozy ha qualificat en nombroses  ocasions a Tunisia i Marroc com a models democràtics, Estats Units , els dona suport i els posa com exemple a seguir als altres països d’Àfrica . I es que Occident te tot interès a mantenir règims “domesticats” amb els que comercia en condicions avantatjoses a acanvi de ignorar els seus dèficits democràtics .

Es cert que les relacions internacionals no son mai neutrals i tenen interessos…..

Hi va haver una època en què Europa i en general Occident, eren sinònims de drets humans, respecte per les llibertats i garantia d’oportunitats democràtiques a l’exterior. Ara en canvi, prima el mantenir bones relacions econòmiques encara que sigui amb  règims de dubtosa legitimitat democràtica i de qüestionable actitud davant els drets civils, polítics, culturals i humans en general. Els beneficis d’aquestes relacions, però, no repercuteixen positivament allà, sinó sobretot aquí, i omplen algunes butxaques (més aviat poques) que viuen a Europa.

Tradicionalment , Occident  argumenta que aquests països son una barrera al radicalisme islàmic, també que controlen l’arribada d’immigrants sub-saharians a Europa, que protegeixen els nostres turistes. A canvi , tenen carta blanca per a aplicar polítiques destinades a garantitzar la seguretat dels règims, que no la de la ciutadania..

Ara que els joves nord-africans han trencat aquesta calma , Occident es pot trobar del costat dels que reprimeixen a uns manifestants , que demanen , el que Europa considera com els seus valors fonamentals , democràcia, llibertat…

La revolució de Tunísia, ja coneguda com la  revolució de jasmi ,es l’ocasió de construir un nou país.

Avui a Tunísia a mes del caos propi d’un canvi tant radical, hi ha una consciencia de que es pot tornar a començar, i aquest cop de debò, a construir una verdadera democràcia. Tant de bò sigui un exemple perquè els països veïns iniciïn el camí cap a la democràcia.

Tant de bo no li robin al poble Tunisià la seva revolució!

I tant de bò deixem els virtuosos occidentals d’aplicar la nostra famosa doble moral!!

 

 

Espai d’opinió de Radio Valira 18-01-2011

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s