A Islandia fins i tot els volcans es rebel.len….

En aquests moments a Islàndia,  s’està gestant una veritable revolució democràtica.

Al 2008,el poble va fer fora del poder a la dreta, assetjant pacíficament el palau presidencial, i a cops de cassolades. Es podria dir de fet , que es l’únic govern que va caure a conseqüència de la crisi econòmica.

El govern d’esquerres que el va substituir, també va ser desautoritzat al seu torn, per aquest mateix poble perquè pretenia continuar amb  les mateixes polítiques lliberals de la dreta.

En un referèndum imposat pels ciutadans , que un cop mes van haver de prendre el carrer,  van decidir en un 93% de no tornar els diners , als bancs que per la seva irresponsabilitat havien enfonsat el país.  Es van nacionalitzar els bancs , i el govern ha iniciat una investigació per a depurar jurídicament les responsabilitats de la crisi. Han estat detinguts banquers i alts executius dels bancs i altres administracions, i els que estan en fuga estan sota l’ordre d’arrest internacional de l’Interpol.

A mes, i per postres , el 27 de Novembre del 2010, es va procedir a l’elecció d’una assemblea constituent ,  composada de 25 ciutadans, sense filiació política, elegits  pel poble sobirà. Aquests ciutadans van estat triats entre els 522 candidats que es van presentar ,amb la curiositat , que per a presentar-se nomes calia ser major d’edat i portar el suport de 30 persones.  La seva missio es tornar a escriure la constitució de 1944, però sobretot  extreure una lliçó de la crisi financera que va colpir el país el 2008.

Aquesta assemblea constituent, ha de presentar un projecte ,a partir de les recomanacions consensuades en les diferents assemblees que es celebraran arreu del país, així esta encarregada d’escriure les noves lleis fonamentals, traducció dels desitjos del poble i de les seves aspiracions a una nova societat.

Això ens demostra que existeix la possibilitat de trencar el cercle: la reconquesta democràtica i popular del poder al servei de la població

Lo curiós de l’assumpte, es que en els nostres mitjans de comunicació, no hi ha hagut cap tipus de ressò sobre aquests  canvis .

Encara mes curiós , quan en ple escàndol de Wikileaks,  es coneix una nova mesura revolucionaria del parlament Islandès, destinada a fer del país un paradís de la llibertat d’informació i d’expressió. Es tracta de la Icelandic Modern Media Initiative, un projecte de llei que pretén crear un marc jurídic destinat a la protecció d’aquestes llibertats, convertint-se en un refugi segur per al periodisme d’investigació, protegint a les fonts d’informació, als periodistes i als proveïdors d’internet hostes d’informacions periodístiques.

Es cert que un poble que es rebel·la , i mes de manera pacifica contra els poders financers no pot estar ben vist per aquesta societat nostra rendida al  Front Monetari International ,Banc Central Europeu, i totes aquestes sigles que ara no em venen al cap, però que governen els països per damunt dels propis governs.

Potser el que els espanta de la qüestió, es que un poble per petit que sigui  els desafiï d’aquesta manera, i decideixi  tornar a prendre les regnes del seu destí.

El que mes em molesta es que sembla que, en la nostra batejada “societat de la informació”, resulti que nomes   rebem una part de les noticies, la part ja amanida , i destinada a fer-nos continuar a tots sotmesos .

Que visqui la revolució, que tots aquests homes i dones que no es resignen davant el que ens venen com una fatalitat, ens encomanin la seva  força per a sortir tots de l’apatia en que semblem immersos….

 

Espai d’opinio de Radio Valira 25-1-2011

Un pensament a “A Islandia fins i tot els volcans es rebel.len….

  1. Retroenllaç: Tweets that mention A Islandia fins i tot els volcans es rebel.len…. « espai_obert 2.0: el bloc dels verds -- Topsy.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s