QUALITAT DEMOCRATICA

Avui es commemora arreu el dia de la dona treballadora.

El combat per l’igualtat de les dones en tots els àmbits, ja fa temps que dura , i malauradament encara esta lluny  d’acabar. Es bonic veure que en aquest dia , nombrosos i nombroses son els que li dedicaran unes línies…Jo voldria fixar-m’hi en el paper per la millora de la qualitat democràtica. Fa un segle, les dones lluitaven per assolir el dret a vot a Europa, a Andorra no hi vam arribar fins molt mes tard, però avui celebro veure que cada cop som mes les companyes que es dediquen a la política, siguin del bàndol que siguin.

La democràcia constitueix una excepció en l’historia de la humanitat. Mes encara: en la seva versió actual,  en que dona el dret a vot als ciutadans sense limitacions de capacitat econòmica o de gènere, es un invent recent. I molt fràgil. D’aquí la necessitat de cultivar -la amb cura i d’avançar sens pausa per el seu perfeccionament, camí en el que ens queda molt per fer… En aquest objectiu, resulta indispensable tenir en compte que la democràcia no nomes consisteix en un conjunt de regles de representació, sino també que per consolidar-se exigeix el desenvolupament de una cultura democràtica .

La participació és una eina clau d’implicació ciutadana en la democràcia i per tant ha de tenir un clar sentit pedagògic. Els processos participatius han de disposar d’un fort component deliberatiu. La participació ha d’arribar a totes les àrees de les administracions, i en aquest sentit és important fer arribar la veu del ciutadà a tots els àmbits administratius i institucionals.

Enfortir la democràcia vol dir també enfortir-la democràtica i representativament. Per això cal dotar-se d’ eines i mitjans per tal de promoure i facilitar la participació dels ciutadans i ciutadanes en les eleccions. En els últims comicis a anant creixent exponencialment la modalitat de Vot per dipòsit judicial a Andorra, i no seré jo que ho criticaré; ja que  vaig fer campanya en les darreres eleccions perquè la gent del Pas de la Casa anés a votar a la Batllia…

I es que si volem garantir la participació ,cal buscar la manera en que la gent es senti el mes còmoda  possible al anar a votar:

Facilitar , l’accés a les urnes als nuclis mes allunyats, desdoblar col·legis electorals en les poblacions mes habitades, evitar la presencia  de les autoritats , viscuda sovint com una pressió per part de la ciutadania.

Cal pensar també en els ciutadans que no resideixen a Andorra i proporcionar-los l’oportunitat d’exercir el seu vot mitjançant el vot per correu o l’establiment de la signatura digital per a poder votar per internet.

El que cal en definitiva es convertir unes eleccions o l’acció d’anar a votar , en un acte de normalitat democràtica.

Enfortir la democràcia  vol dir, que tothom ha de tenir la possibilitat de decidir, i no nomes  una petita part de la població. També vol dir que el vot de cada ciutadà a de tenir el mateix valor, visqui a Andorra la Vella o a Canillo. Vol dir també, que la confiança que depositen els electors en els elegits no es igual a un xec en blanc, i que aquests han d’estar subjectes a rendir comptes.

La participació ciutadana ha d’estar present en tots els moments polítics, des de la identificació dels problemes reals fins a la seva avaluació i execució.

Per això la ciutadania ha de tenir accés a tota la informació permanentment, i aquesta ha de ser neutra, sense afavorir unes idees o altres. La política al nostre país depèn sobretot de la participació activa d’un electorat despert.

La historia i l’actualitat ens demostren que les persones poden canviar les coses.

Fem-ho!

Espai d’opinió de Radio Valira 8 de Març 2011

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s