Diada de la Constitució Andorrana

Diada de la Constitució Andorrana

18 anys – 14 de març

 

Text aparegut al Diari d’Andorra

1. Després de 18 anys de vigència de la Constitució, quina valoració faria de la seva aplicació durant aquest període.

L’existència d’una constitució escrita no pressuposa que un estat sigui un estat de dret, modern i democràtic. És la seva aplicació, allò que el defineix com a tal. En el nostre país, durant aquests 18 anys hem fet un gran esforç de progrés i modernitat. Hem assolit drets fonamentals i llibertats. Per això avui, més que mai, hem de continuar treballant en l’aplicació de les garanties d’aquests drets i llibertats i eixamplar la nostra democràcia.

2. Creu que durant la propera legislatura s’hauria d’aprofundir en el desenvolupament constitucional? En quins punts?

La redacció de la Constitució va ser fruit d’un consens en què el poble andorrà era una minoria. Un cop superat aquell consens necessari pel context històric, avui és hora d’anar més enllà i plantejar reformes legítimes, valentes i eficients per encarar els nous reptes del segle XXI. Des dels Verds d’Andorra plantegem per la propera legislatura la reforma de la Llei Qualificada que regula el règim electoral. Volem eixamplar la democràcia participativa en tot i per tot: Un Ciutadà, un Vot.

3. Quins records té de fa divuit anys? Com de prop o de lluny va viure el procés?

Malgrat de no disposar del dret de vot vaig seguir de ben a prop tot el procés constituent. Avui recordo aquells debats on per alguns l’aprovació del text suposava l’enfonsament d’Andorra. Moltes d’aquestes persones són avui les més fermes defensores de no tocar la constitució. L’aprovació del text constitucional va ser un exemple de consens i va representar una conquesta democràtica per tot s els que vivíem a Andorra.

4. Com creu que s’hauria de celebrar el dia de la Constitució, igual que ara o d’una altra manera?

La constitució s’ha de viure en plena festivitat. La participació ciutadana és una eina clau d’implicació ciutadana per tal de millorar i enriquir els processos democràtics. La festa de la Constitució no ha de limitar-se als actes institucionals. La difusió del text constitucional s’ha de realitzar mitjançant activitats, a les escoles i als carrers, que permetin explicar els símbols identitaris així com els principals articles que han permès assolir els drets i les llibertats de les quals avui gaudim al nostre país.

5. Quins canvis ha implicat l’aprovació de la Constitució? Diria que hi ha un abans i un després?

Sotmetre la Constitució a referèndum va permetre al poble andorrà triar per primer cop el seu propi destí i assolir dues grans fites: la Sobirania popular i l’Estat de Dret. En el primer cas, els Coprínceps cedien uns poders que havien detingut durant set segles i permetia així un ideal polític on la representativitat fos legitimada pel poble andorrà. Amb l’estat de dret, es permetria la submissió a la llei de totes les institucions i la divisió de poders en legislatiu, executiu i judicial. La projecció internacional d’Andorra i l’organització interna del país també van ser qüestions cabdals. D’acord amb aquestes premisses, gràcies a la Constitució, es va produir el pas formal d’un estat amb un règim feudal (S.XIII) per donar lloc a un estat de dret modern i democràtic. Ha esdevingut també el punt d’inflexió de velles pràctiques de clans i famílies, per deixar pas a la creació de noves forces polítiques definides per idees i programes.

6. Quins creu que són els punts forts i els punts dèbils del text?

És una constitució moderna, que incorpora els mecanismes més estesos i acceptats a Europa, com l’adhesió a la Declaració dels Drets Humans.

Hem de continuar treballant i millorant aquells articulats que fan referència a la sobirania d’Andorra així com la Llei Qualificada que regula la condició de nacional andorrà.

7. Quins punts de coincidència i de dissonància té l’andorrana amb la dels països veïns o de les democràcies de referència?

La proximitat cronològica i els llaços geogràfics i culturals fan que la Constitució Espanyola de 1978 tingui molts punts de referència amb la nostra Constitució. Tot i així existeixen diferències importants, tant pel que fa referència a l’organització territorial, la definició de la Càmara Legislativa i la terminologia pròpia. També les competències que la Constitució atribueixen als Coprínceps com caps d’Estat són molt més importants que les que la Constitució Espanyola atorga al Rei. La moció de censura del Cap de Govern (art.69) ha adoptat un model més similar a la Constitució Italiana de 1947 i la Constitució de la V República Francesa de 1958 (art.49). Els procediments per establir la reforma de la nostra Constitució disten d’altres models de reformes, com l’alemanya.

Text aparegut al diari BONDIA

-Què ha significat la Constitució per a la història i identitat del país?

L’any 1990, quan el Consell d’Europa va aprovar una resolució que invitava als Coprínceps i el Consell General a dotar el país d’una constitució escrita que el poble pogués votar en referèndum, va ésser el detonat per iniciar aquest procés. Sotmetre’l a referèndum va permetre al poble andorrà triar per primer cop el seu propi destí i assolir dues grans fites: la sobirania popular i l’estat de dret. En el primer cas, els Coprínceps cedien uns poders que havien detingut durant set segles i permetia així un ideal polític on la representativitat estigués legitimada pel poble andorrà. Amb l’estat de dret, es permetia la submissió a la llei de totes les institucions i la divisió de poders en legislatiu, executiu i judicial. L’adhesió a la Declaració Universal dels Drets Humans, així com la projecció internacional d’Andorra i l’organització interna del país van ser altres qüestions cabdals tractades en el text constitucional per tal d’esdevenir un país modern, just i democràtic.

-Quins aspectes li manquen o caldria desenvolupar?

-Des del Partit Verds d’Andorra defensem les reformes de la Llei Qualificada que regula la condició de nacional andorrà, així com la que regula el règim electoral. Volem eixamplar la democràcia participativa en tot i per tot: Un Ciutadà, un Vot.

-Modificació de les competències dels coprínceps. Actualment els Coprínceps mantenen una sèrie de competències cabdals atribuïdes al fet que són els nostres Cap d’Estat:

1. Poder compartit de veto sobre les reformes legislatives emanades del Consell General, obstaculitzant la tasca dels representants legítims del poble.
Ex: Avortament.

2. Intrusió en el poder legislatiu per mitjà del nomenament de membres del TC i TS, atemptant contra la divisió de poders.

3. Concessió d’amnistia i indult als presos, contradient de forma arbitrària les decisions dels batlles.

4. Ratificació dels tractats internacionals, quan hauria de ser el nostre cap de govern qui els hauria de signar en solitari. Anàlogament succeeix amb l’otorgació de credencials als ambaixadors.

5. Ratificació de les reformes constitucionals.

-Si hagués de destacar algun article, ¿quin destacaria? ¿Per què?

Títol I, Art.3:
“La sobirania resideix en el poble andorrà, que l’exerceix per mitjà de les diferents classes de participació i de les institucions que estableix aquesta constitució”.

El partit Verds d’Andorra defensem un ideal polític on la representativitat estigui legitimada pel poble. Creiem en un país on la opinió de les persones no estigui menystinguda ni ajornada cap a altres formulismes. Apostem per governs moderns, que estimulin la participació ciutadana en la deliberació i la reflexió d’aquelles qüestions importants que afecten a la societat d’una manera directa.

La Constitució ha marcat un abans i un després en el concepte de Democràcia i de Sobirania popular a casa nostra i ens ha permès avançar cap a un model de societat més justa. Tanmateix és bo no oblidar mai que la mera existència d’una constitució escrita no pressuposa que un estat sigui un estat de dret, modern i democràtic. És la seva aplicació, allò que el defineix com a tal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s