I tu, de quina casa ets??

Fa anys, en un sopar d’amigues, una d’elles va decidir explicar-nos que  havia decidit posar-se a viure en parella , i que aquesta  era una noia…..

Les reaccions varen ser variades:  “ja deia jo….”, “ja era hora que sortissis de l’armari…”, “estàs segura?”, “i a casa que en diuen?”, ”felicitats!”, “ja ens la presentaràs..”,  etc… Però la reacció mes sorprenent va ser la d’una del grup d’amigues que es va exclamar: ”i de quina casa es la teva xicota??”

Reacció significativa, ja que ben sovint sembla que el mes menys important es el que fas , sino amb qui ho fas.

A mi  personalment, quan es parla de “cases” , no m’ha importat mai gaire, ja que els meus orígens “de poble”,  fan que li doni una importància relativa a ser d’una casa o d’una altra.

Al poble dels meus pares, el nom de la casa era mes a títol informatiu, per situar-se a dins del poble, un reconeixement, una identificació….

Ara bé , el problema arriba quan el fet de pertànyer o no a una casa esdevé excloent….

Aquest any el meu fill té l’oportunitat de participar al Consell dels Joves. Deixant a part el contingut de les Lleis que proposaran, la experiència es sobretot interessant des del punt de vista pedagògic, i per fomentar el coneixement de tota la població del mecanismes de la política Andorrana.

Jo fa 18 anys quan es va votar la nostra Constitució , no tenia dret a vot. Malgrat haver fet tota la meva escolaritat a Andorra des dels 4 anys, no tenia tampoc el coneixement i la informació que tenen els meus fills de les Institucions Andorranes. També es cert que soc filla de refugiats polítics que van venir a Andorra, fugint de la dictadura de Franco, i que mai van voler intervenir en la política d’Andorra, el país que els havia acollit, en signe d’agraïment, o de respecte…

I ara aquí estic: de nou a les portes d’unes noves eleccions generals, militant per un partit que no esta en la carrera per governar , sino en la carrera pel reconeixement, per obrir-se un lloc en aquest panorama polític reservat tradicionalment a algunes famílies.

Es curiós , ja que fora d’Andorra, a nivell dels European Greens, hem assolit el reconeixement, i el dret a participar en aquesta gran família europea, que compta en les seves files nombrosos parlamentaris, i  membres de governs. En aquesta família us puc assegurar que no entren tots els qui es diuen “verds”. Per accedir a  ser membre de ple dret cal demostrar unes línies programàtiques i de treball conformes a les dels Verds Europeus. Així alguns partits s’han vist refusar la candidatura per no presentar posicionaments clars en matèria de drets socials, drets humans, polítiques d’igualtat…

En canvi a nivell d’Andorra , encara no em tingut l’oportunitat de demostrar la vàlua de les nostres propostes.

Ens diuen que som massa idealistes, que no estem madurs, en canvi tenim un programa similar al dels partits d’esquerra verda que es veuen en posició de governar arreu d’Europa. Sempre ens hem de justificar: perquè no tenim estudis ,perquè no  som economistes ,ni advocats, ni tant sols funcionaris, perquè som guapos ,som lletjos, perquè diem la veritat, perquè no som políticament correctes, perquè si, perquè no, perquè som ecologistes, perquè no ho som …. Perquè no parlem d’economia ,perquè parlem massa de social….Perquè som massa pobres, perquè tenim massa diners…

El nostre camí serà probablement llarg, però  aquí estem un cop mes , amb un programa  reconegut a Europa, postulant per poder entrar al Consell General i poder deixar la nostra empremta en les lleis .

Perquè creiem , que la seriositat d’un programa algun dia prevaldrà sobre la resignació d’escollir allò que ja coneixem, per por  a lo desconegut….Mes val boig conegut que savi per conèixer….

La dita es valida, mentre  ningú es rebel.li  front l’ordre establert.

Fem-ho  !!

Espai d’opinió de Radio Valira 15-03-2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s