Avui si que us parlaré d’economia….

Fins ara els governs successius han fomentat accions socio-econòmiques dirigides a les grans empreses, obviant les inquietuds, realitats i necessitats dels petits i mitjans empresaris. Ja en període de pre-campanya, vam rebre una carta de dues autònomes explicant-nos les dificultats per les que passaven, així com donant suggestions als polítics des de les seves circumstancies pròpies.

Em va colpir sobretot aquesta sensació d’abandonament que expressaven, la seva il.lusió al crear l’empresa,les dificultats al entrar la cris econòmica, i la seva preocupació davant els nombrosos tancaments d’empreses dels seu entorn, i el seu desencant davant l’inoperativitat de l’administració davant els problemes d’atur que afecten cada cop a mes andorrans i residents.

No , no penseu que nomes es queixaven. També feien propostes, i propostes al meu parer avalades per la seva practica diària, i com bé deien , amb petites ajudes es pot fer la diferencia entre sobreviure i tancar portes. Us en  transmeto algunes: La possibilitat d’esgraonar o posposar els pagaments d’impostos indirectes, tot i facilitant els tràmits ;modificar el sistema de cotització dels autònoms de manera a que la cotització es basi en un salari  mig sectorial o proporcional als ingressos reals; l’accés a un subsidi d’atur basic per als autònoms que perden la seva empresa; una llei de regularització dels lloguer  que permetés la dinamització de certes zones i la creació d’empreses i comerços; una discriminació positiva envers les empreses del país a l’hora de contractar serveis per part de les administracions, i rotatòria; la coherència  i el respecte de les lleis per part d’administracions i empreses….

Sandrine, Carme, us felicito per la iniciativa. Teniu tota la raó, cal escoltar a la ciutadania, però no només al moment de les eleccions, sino també  en tot moment….

Cal Establir Taules de treball per la reactivació econòmica amb la participació de tots els actors socials i molt especialment les PIMEs, cal que les decisions i propostes que se’n derivin siguin vinculants. Cal parlar de: Pla de promoció comercial, Llei del comerç, Codi d’ètica comercial, Graella de lloguers recomanats, Lluita contra l’ intrusisme , Implantació de zones per vianants, ajudes als lloguers, Nius d’empreses , debloqueig de crèdits, ajudes a  la reconversió, Assessorament jurídic, Fiscalitat justa i avantatges fiscals els primers anys d’activitat…També ens sembla de vital importància potenciar el comerç just i la banca ètica, i la reactivació de l’ACU i del sistema arbitral de consum.

Fem-ho!

Antonia Escoda

Espai d’opinio del Periodic d’Andorra 27-03-2011

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s