Entrevista a Isabel Lozano

BONDIA ENTREVISTA A ISABEL LOZANO

Isabel Lozano: “Part del programa que teníem fa sis anys es veu reflectit en altres partits”

Per Mireia Suero Comelles Andorra la Vella.

Isabel Lozano Candidata del Partit Verds d'AndorraLa candidata dels Verds a cap de Govern, Isabel Lozano, remarca la necessitat de consens després de la manca d’entesa durant la darrera legislatura. Critica la falta de diàleg i l’allunyament de la ciutadania per part del Govern socialdemòcrata i assegura que la formació que representa treballarà per l’acord al si del Consell. Defensa l’Estat del benestar, reclama més democràcia participativa i posa en relleu els beneficis de l’economia verda.

¿Què l’ha motivat a presentar-se després que dos anys enrere va anunciar que no tornaria a encapçalar la llista davant els resultats obtinguts?
Quan vaig decidir dimitir com a presidenta dels Verds vaig demanar a Antònia Escoda que sisplau prengués el meu relleu, com a favor personal. Li vaig dir que estaria al seu costat sempre i que li donaria tot el suport. I ara, quan ella m’ha demanat que encapçalés la llista, he cregut que ho havia de fer perquè era ella. A més, el partit m’ha fet confiança per l’experiència dels anys en què m’he presentat a unes eleccions generals.

¿Com afronten aquestes eleccions?
Ens presentem a les eleccions per donar idees per millorar la condició dels ciutadans. És important millorar el problema que estan patint, ja sigui empresaris o treballadors, i que les nostres aportacions puguin fer que Andorra surti de la crisi.

¿Creuen que poden recollir la confiança de persones que estan desencisades d’aquests dos anys de Govern socialdemòcrata o pot ser que la gent es decanti pel que s’anomena vot útil?
Ens hem vist abocats a unes eleccions per la manca de diàleg del partit que governava. Això ha anat en perjudici de tots els ciutadans. Ara esperem que guanyin el seny i el sentit comú i que prioritzem els ciutadans en lloc de les polítiques de partit, que potser no és el que és necessari.
¿Que guanyi el seny vol dir que no guanyi el PS?
Crec que hi hauria d’haver un parlament plural on les quatre forces tinguessin representació i on totes quatre poguéssim trobar els mitjans més adients per millorar la situació dels conciutadans.

¿Per a qui demanen el vot a les parroquials els Verds?
La posició dins del partit és que cadascú decideixi el seu posicionament, si vol votar en blanc o si vol votar les candidatures que hi ha a les territorials. Els avantatges dels partits verds és que no som sectaris, tenim les nostres opinions i no hem de ser coincidents.

En el cas que entressin al Consell General i que no hi hagués una majoria clara, ¿estarien disposats a donar suport a qualsevol dels partits que es presenten? ¿Per on hauria de passar aquest suport?
Ens veiem abocats a unes eleccions per la manca de diàleg al Consell. Aquest bloqueig no sé si ha afavorit algun dels partits del Consell, però el que és segur és que ha estat negatiu per als ciutadans. El nostre compromís és facilitar la governabilitat i fer polítiques que incitin a la recuperació econòmica que el país necessita. Indiscutiblement, aportant les nostres propostes que poden ser acceptades pels ciutadans representats al Consell.

¿Quines propostes podrien ser acceptades per aquests partits majoritaris?
Hem estat parlant amb diferents associacions de la construcció, de comerciants. Hem vist estudis que diuen que adoptant mesures d’estalvi energètic es podria estalviar uns 400 euros en calefacció. Això pot representar quasi l’assegurança del cotxe. L’economia verda permet als ciutadans estalviar diners i les propostes d’aquests professionals hi donen la raó.

Tot i així, sovint es diu que les polítiques dels Verds són massa avançades pel context andorrà.
Jo em felicito perquè part del programa que teníem fa dos i sis anys avui el veig reflectit en altres partits. De mica en mica la societat avança i el que abans era negre ara tendeix a ser més clar que el gris. De mica en mica. Els nostres plantejaments afecten el dia a dia del ciutadà. No ens ha fet por parlar de les qüestions que puguin ser tabú. Els Verds han permès la governabilitat de molts països i són capaços de defensar qüestions com l’educació, l’economia…

Hi ha moments de la història en què situacions que es creien impensables s’han produït de forma força dràstica.
El més adient és que tot vagi canviant pas a pas. No crec en les imposicions, sinó en el convenciment del que estem fent. Però la història ens demostra que deu anys no són res. Fa 40 anys, les dones no podien votar i ara la meitat de candidatures estan formades per dones. Això vol dir que s’avança i que encara ho farem més.

Alguns punts comuns són l’obertura a la inversió estrangera.
Cal avançar en els acords de no doble imposició per tenir un mercat més gran que l’andorrà. Això pot crear nous llocs de treball. Però hem de tenir clar que serem nosaltres els que haurem de sortir a buscar aquestes empreses.

També pel que fa a l’encaix amb la Unió Europea.
Creiem que hem d’arribar a uns acords sabent les nostres mancances. No som un perill. I sabent negociar es poden obtenir acord beneficiosos per als ciutadans. Per exemple, cal que els ciutadans andorrans puguin treballar a l’estranger.

Al programa es fa una aposta per l’Estat més social.
Nosaltres no volem perdre l’Estat del benestar perquè no hem arribat encara al màxim. L’objectiu és assolir-lo, i això s’ha de vigilar molt perquè tenim un 20% de població al llindar de la pobresa, famílies que han d’anar a Càritas per poder menjar, 600 persones, com a mínim, sense treball, 6.000 llocs de treball perduts. Cal fer un seguit de mesures que ens afecten a tots. Hem de millorar aquesta situació. Això se soluciona creant riquesa. El millor atur és una bona feina.

¿I com es pot afavorir la creació de riquesa des de l’administració?
Hem d’ajudar la petita i mitjana empresa, lluitant per la llei del comerç, contra l’intrusisme, creant crèdits. Perquè està molt bé pensar en les noves empreses que es puguin crear a Andorra, cal afavorir-les, però el més important avui és que no en perdem cap més i que cap treballador més es quedi sense feina.

¿I com es poden facilitar aquests crèdits des del Govern?
Crec que un dels errors que també hem comès en aquesta legislatura és no saber negociar amb la banca o crear els mecanismes del crèdit com es fa a molts països.

També encara falta passos per fer en la legislació en matèria laboral.
La primera cosa que hem de poder fer és tenir representació dels treballadors. Facilitar que hi pugui haver aquests representants i arribar als convenis col·lectius, que marcaran les polítiques laborals que s’han de seguir.
Altres apostes estan relacionades amb l’assistència sanitària.
Nosaltres defensem el dret a la sanitat universal. Jo mateixa, amb 40 anys que fa que treballo, si em quedés sense feina en quatre dies em quedaria sense assistència sanitària. És un dret innegociable i que està íntimament lligat a la qualitat de vida d’un país.
És demencial que tinguem aquests estudiants que es queden sense cobertura. Són persones que s’estan preparant per fer un país millor i els deneguem l’accés a la sanitat. Un altre dels aspectes que només tractem nos­altres és la generació ni-ni. No perquè a tot arreu passi vol dir que a Andorra haguem de deixar d’ocupar-nos-en.

Els Verds també opten pel manteniment del sector primari.
No hauríem de deixar morir aquest sector. Crec que hauríem de pensar en un autoabastament de productes, com es fa en molts indrets. Cal comprar al més a prop de casa evitant la contaminació i permetent la creació de llocs de treball. Potser si haguéssim ajudat més el sector agrícola hauríem construït menys.

En la presentació de la candidatura van remarcar que en la qüestió mediambiental els Verds són diferents.
Creiem que l’economia verda pot crear llocs de treball i pot millorar la vida de la gent. A més a més, ja hi ha gent interessada a utilitzar les energies no fòssils que hi ha al país, per exemple. Això faria que, a més de crear llocs de treball, no tinguéssim aquesta dependència energètica de l’exterior. Volem una agència andorrana de l’aigua perquè és un bé que cal gestionar i aprofitar com cal. També cal prevenir la contaminació. Quan parlem d’energies renovables hi ha estudis que ja estan fets. Cal mirar com promocionar el cotxe elèctric. Es poden fer plans per modernitzar el parc que tenim. No cal ser verd per pensar en sostenibilitat.
“La situació del país no és per un problema d’ideologies, sinó de sentit comú”

Durant la campanya han llançat diverses crítiques al Partit Socialdemòcrata.
Creiem, per exemple, que les taules han de ser vinculants per al Govern, perquè, si no, ¿per què les convoques? S’han vist forçats a fer alguns canvis, però no s’han tingut en compte. A més, s’ha vexat els participants força sovint. També ha faltat consens. I el primer responsable sempre és el que està més amunt, el primer de la llista.

Aquestes crítiques poden donar ales a Demòcrates per Andorra.
La situació és tal a Andorra que no és una qüestió de dretes ni d’esquerres, sinó de mirar endavant. De positivar el que tenim de bo i de com fem que la societat surti de la crisi. No és un problema d’ideologies, sinó de sentit comú. I nosaltres en tenim molt. A més, sovint els programes són iguals. La diferència està en com ho fas i qui ho tirarà endavant.

També han remarcat el poc compliment dels programes.
Insistim que s’ha de veure l’acompliment de les propostes electorals per veure fins on es compleix el que es promet a les eleccions. I aquest acompliment és una de les prioritats que hi ha en el programa electoral dels Verds.

Hi ha un fort debat sobre les infraestructures entre la resta de partits. ¿Quina és la posició dels Verds?
D’entrada hem d’acabar el que hi ha encetat. Si no hi ha diners per acabar el vial, per què ens plantegem fer-ne un altre. A més, crec que a l’hora de fer una infraestructura s’hauria de consultar el poble a través d’un referèndum.

Potser en lloc de més carreteres es podria optar per fer millores en mobilitat.
Necessitem més transport públic, fer campanyes de sensibilització. Avui en dia ja no tots els ciutadans tenen un cotxe i per això cal potenciar el transport a preus assequibles. Hem millorat molt, però s’ha de treballar més. De vegades amb busos més petits es pot arribar a tot arreu, i cal facilitar els horaris. Conec ciutadans o estudiants que van a Aixovall a la nit, que van a peu. Cal subvencionar el transport públic.

Ha comentat que caldria convocar referèndums abans de fer una infraestructura. Un dels punts que defensen és més democràcia participativa.
Caldria crear una comissió al Consell per estudiar el canvi del sistema electoral. Creiem en els referèndums i la participació ciutadana és important. Que la ciutadania no parli no vol dir que no tingui interès, sinó que no li donem els mitjans necessaris per expressar la seva opinió. Ens recordem dels electors cada vegada que hi ha eleccions i la resta del temps és com si tinguéssim un vot en blanc.

Pel que fa a les propostes d’immigració, continuen sent les mateixes.
Sí, malauradament no han canviat. Creiem que s’ha fer un treball d’integració, donar condicions de vida i laborals adients. I pel que fa a la nacionalitat, continuem amb el que recomana el Consell d’Europa dels deu anys per a la nacionalització. A més, demanem que els residents puguin votar a les  comunals. A mi em cauria la cara de vergonya anar a veure associacions de residents estrangers i proposar la nacionalització als quinze anys. He de dir que nosaltres no hem fet mai la diferència entre els nacionals i els que no ho són. Primer, perquè hem de saber d’on venim. Crec que moltes persones s’obliden que han estat emigrants i per aquest motiu no concebo una persona que s’oposi al vot dels residents quan els seus pares ho han estat. Però aquest no és el principal problema davant la crisi econòmica.

Font: BONDIA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s