Entrevista a Isabel Lozano MES ANDORRA

Isabel Lozano encapçala per tercera vegada en uns comicis generals la llista dels Verds d’Andorra i aspira a estar present en el Consell.

MES ANDORRA ENTREVISTA A ISABEL LOZANO

Isabel Lozano: “«Quants subsidis d’atur es podrien pagar amb els 400.000 euros que val la campanya?»” – La cap de llista dels Verds d’Andorra, culpa sobretot Jaume Bartumeu del bloqueig polític que hi ha hagut

Per Pere Moliner Andorra la Vella.

Isabel Lozano Candidata del Partit Verds d'AndorraIsabel Lozano encapçala per tercera vegada en uns comicis generals la llista dels Verds d’Andorra i aspira a estar present en el Consell.

–Què l’empeny a presentar-se per tercera vegada com a cap de llista dels Verds d’Andorra en uns comicis generals?
–El que m’empeny a presentar-me per tercera vegada és la sol·licitud en aquest sentit de la presidenta dels Verds, Antònia Escoda, i del partit. Vaig deixar la presidència dels Verds en les darreres eleccions i vaig demanar a l’Antònia que em rellevés com a presidenta i ho va acceptar. Ella podria haver estat la candidata però va pensar que jo era qui tenia més experiència en aquest sentit. I conjuntament amb el partit vaig decidir tornar-me a presentar. Crec que en aquests comicis hem d’aprofitar per presentar el nostre programa que és molt europeu i que està molt acceptat als països europeus. Un exemple: el nostre plantejament contra les centrals nuclears s’ha vist confirmat pel que ha passat al Japó. En aquest sentit el nostre objectiu és avançar-nos als problemes i plantejar solucions de futur. Pel que fa al possible resultat, ni ens ho plantegem. L’objectiu seria estar presents al Consell General però sabem que és difícil. I, si no aconseguim estar presents al Consell General, no passarà res.
–Per què no va ser possible una entesa electoral amb el PS?
–Pel que fa a aquesta pregunta, m’agrada dir que miro al futur. La vida m’ha ensenyat que quan trepitges i caus t’has d’aixecar. Vam decidir des del partit que tan bon punt comencéssim la campanya electoral no ens referiríem més a aquest assumpte. Perquè en política ni tot és blanc ni tot és negre. Això vol dir que les circumstàncies t’obliguen a prendre determinades decisions però no implica que no puguem pactar amb el PS en el futur.
–Els Verds només presenten una llista nacional i cap candidatura territorial. Per què han pres aquesta decisió? I què pensa votar en la llista territorial?
–No vam presentar candidatures territorials perquè els comitès així ho van decidir per una mínima majoria. Un dels motius era ideològic: així protestem contra el sistema electoral. I l’altra raó és la despesa humana i econòmica que hauria suposat. A partir d’aquí la llibertat de les persones és imperativa i no podem obligar els militants i votants amb consignes sectàries. És per això que no hem repartit cap tipus de consigna i deixem el vot en les llistes territorials a l’elecció dels votants. En el meu cas no crec en el vot en blanc i votaré en consciència.
–Vostè viu a la Massana. Votarà la candidatura territorial d’Ara Futur o la de DA?
–Votaré en la llista territorial pel bé de la Massana i del meu país però no vull que la meva decisió influeixi en altres persones. Per tant, no diré cap on votaré.
–Quin paper jugaria un parlamentari dels Verds al Consell General?
–D’entrada no tenim morts a l’armari, per la qual cosa podem defensar els interessos dels ciutadans, els treballadors, els petits i mitjans empresaris, les dones i la gent gran. Perquè la gent dels Verds som persones com qualsevol altre ciutadà. El nostre plantejament aniria per presentar mesures per afavorir l’economia del país i que no hi hagi a Andorra aquest 20% de la població que viu en el llindar de la pobresa. Hem de fer que s’obrin crèdits a la petita i mitjana empresa. També crearíem una comissió per a estudiar la reforma de la llei electoral. Però abans que s’arribés a aquest punt ja es podrien crear mesures com posar més col·legis electorals i taules presidides pels ciutadans. Creiem que la política ha de ser el més representativa possible.
Potser el país no es pot permetre augmentar el nombre de consellers generals dels 28 actuals a 42 però sí que es pot fer que les llistes territorials siguin proporcionals. Per exemple, si Canillo té 700 electors els hauria de tocar un representant i a Andorra la Vella que té més votants diguem tres o quatre. És un tema que s’ha d’estudiar perquè les modificacions adients s’haurien de realitzar per consens. El que està clar és que el sistema electoral actual és millorable i s’ha de canviar. També som partidaris de referèndums. I no només parlo de sotmetre a consulta les lleis sinó també infraestructures com els túnels. Per exemple era necessari crear el túnel dels Dos Valires? En tot cas s’hauria de consultar la ciutadania sobre aquestes decisions.


–En quin moment arriben les eleccions pel país?

–Aquestes eleccions arriben en un mal moment. Són 400.000 euros per a sufragar la campanya. Quants subsidis d’atur es podrien pagar amb els 400.00 euros que val la campanya? Crec que hi ha hagut una situació de bloqueig polític que ha estat motivada per la poca visió política. I crec que la culpa principal de l’actual bloqueig és de qui està més amunt en el poder ja que és qui hauria hagut de donar els passos per arribar a un acord. S’hauria d’haver fet després de les eleccions del 2009 però no va ser així. I no ho va ser perquè van prevaler interessos que no beneficiaven el ciutadà. Andorra pel Canvi va permetre la investidura del cap de Govern i Coalició Reformista va fer intents d’aproximació que no van sortir bé. I el resultat ha estat, per desgràcia, el bloqueig.
–Qui creu que guanyarà les eleccions i què n’espera?
–Crec que les majories absolutes no són bones enlloc. Crec en el consens i els pactes i Andorra no és blanca ni negra sinó grisa i penso que aquest no és un moment per a dretes o esquerres sinó per tirar endavant. Voldria que el partit que guanyi les eleccions tingui en ment que ha de governar per a tots els ciutadans. Ha de prendre mesures immediates com facilitar la concessió de crèdits a les petites i mitjanes empreses i plantar les bases del que volem ser en els propers 10 o 15 anys. No conec bé el programa de les dues forces polítiques principals però sí el tarannà dels seus dos caps de llista.


–I què n’opina?

–Antoni Martí com a excònsol de la meva parròquia d’origen ha tingut sempre la porta oberta a tots els ciutadans i sé que ha portat el Comú sense distingir entre andorrans i residents i que ha treballat per la integració i el reconeixement de la diversitat. Pel que fa a Jaume Bartumeu, és l’actual cap de Govern i els ciutadans ja han vist la seva actuació. El que és imprescindible no és només el cap de Govern sinó l’equip amb el qual s’envolti.


–Què proposen en l’àmbit de la relació amb la UE i l’acord monetari?

–Estem dins del marc europeu i moltes de les lleis d’Andorra vénen condicionades per les que hi ha a Europa. Discrepo quan es diu que no ens hem d’homologar amb Europa. Respecte a l’acord monetari amb la Unió Europea, si s’hagués fet fa anys tindríem més marge de maniobra.

Som un petit país i la Unió Europea ens ho hauria tingut en compte. Penso que no variarà massa pel que fa a la firma de l’acord ho faci un govern o un altre ja que el marge de maniobra és molt petit. Però tornant a la relació amb la Unió Europea crec que hem d’arribar a més acords perquè no som una illa dins Europa i hem d’intentar que siguin el més beneficiosos per Andorra. És difícil arribar a la plena integració avui a la UE ja que no podríem assumir moltes de les coses que sí que assumeixen els grans països.
–Quin balanç fa de l’existència d’una formació com els Verds?
–Nosaltres el que volem és que es parli dels grans temes del nostre programa. I la nostra gran victòria ha estat que hi hagi un debat sobre temes com la doble nacionalitat o l’avortament que és un problema social molt greu.
–I també estan a favor d’abolir el coprincipat?
–Nosaltres ens diem republicans perquè creiem que és el sistema més just i voldríem, efectivament, que es debati si s’ha de seguir mantenint el coprincipat. Crec que el poble andorrà ha de ser sobirà i no ha d’estar condicionat a una figura com la dels coprínceps.


–L’esquerra té futur a Andorra?

–D’Andorra es diu molt que és de dretes i això és relatiu. L’electorat d’Andorraés més de centredreta però això és així perquè només una minoria pot votar. I ens trobem que el Partit Socialdemòcrata no ha aplicat cap política d’esquerres en el temps que ha estat al poder.

 


PERFIL ISABEL LOZANO

La cap de llista dels Verds d’Andorra té 53 anys i va néixer a Anserall. Després d’haver viscut a Escaldes-Engordany es va mudar a la Massana, on resideix. Entre les seves aficions destaquen la lectura i la jardineria. Ha exercit com a directiva de recursos humans d’una empresa d’àmbit familiar i agent comercial. Va començar la seva participació en política a la secció d’Andorra del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i posteriorment es va integrar al Partit Socialdemòcrata. Finalment va ser una de les fundadores dels Verds, formació que ha presidit fins que Antònia Escoda la va rellevar. La candidata de la formació ecosocialista es defineix com una persona aficionada per la política i que creu en la necessitat d’una societat civil forta. Per aquest motiu ha participat en la creació de diverses entitats com són l’Associació de Residents d’Andorra, Ciutadans en Acció que va protestar per l’antic forn incinerador, el Grup de Dones per a la reflexió i l’Institut de Drets Humans.

 

Font: MES ANDORRA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s