Els Verds, únic partit socialista

 

És comprensible que els ciutadans visquin amb certa confusió la política andorrana: partits que es re-re-funden, un sistema electoral ―diguem-ne― idiosincràtic, obres faraòniques, un endeutament que hipoteca a les futures generacions, governs sense pressupost, una incipient fiscalitat encara per acabar de dibuixar…

Enmig de tot això, he observat que alguns ciutadans fan una analogia entre el PS andorrà i el PSOE espanyol. L’executiva del PS s’encarrega prou de potenciar aquesta imatge convidant ara al Sr. Blanco, ministre de Fomento del govern de Zapatero. Greu error. Estan a anys llum de les polítiques assumides per la socialdemocràcia europea, des del dret a l’avortament fins al matrimoni entre persones del mateix sexe, passant pels drets de sindicació amb convenis col·lectius, la defensa d’un model d’estat laic i aconfessional, i un llarg etcètera. Simplement, han renunciat al que són, o al que representa que són. Centrisme? Aquesta és la paraula que molts polítics no poden evitar quan estan afamats de vot. El centre és per a nosaltres quelcom imaginari, sense que ningú sàpiga ben bé què és. El que sí sabem, però, és que és un lloc on tothom, o gairebé tothom, hi vol ser. De fet és curiós observar partits que ara es publiciten com a centredreta, i en canvi fa un temps se’ls considerava de centreesquerra.

Encara aniré més enllà i faré una afirmació agosarada. Afirmo que els Verds som l’únic partit socialista a Andorra. Per exemple, sobta que les propostes de reforma democràtica més substancials hagin estat liderades pels Verds, en lloc d’aquells que s’autoqualifiquen de “socialistes” o de “demòcrates”. I ara estic pensant en la reforma del sistema electoral per a fer que el vot de qualsevol ciutadà valgui el mateix independentment de la seva parròquia, o impulsar projectes de democràcia participativa. Els temes socials sempre han estat el nostre plat fort al costat de l’ecologia, d’aquí que siguem ecosocialistes. Hem elaborat propostes innovadores que hem anat exposant en diferents mitjans. Tanmateix, d’aquí a uns anys aquestes idees de ben segur formaran part de la nostra quotidianitat.

© 2011 Joel Sàmper Candidat a la Llista Nacional

El Periòdic d'AndorraPublicat per el diari El Periòdic d’Andorra del dia 31 de març de 2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s