Es tan fàcil ser Verd!

No es pot fer política sense sentiments. No es pot elaborar un discurs sense pensar en els que sofreixen les conseqüències de les injustícies, i per damunt de tot no es pot pensar en com construir un mon millor, si no estimem els nostres semblants i lluitem per a la nostra felicitat. La de tots i totes.

A les esquerres, a les persones transformadores o als justiciers, els ha sobrat en masses ocasions pragmatisme, conviccions fermes, capaces de qualsevol cosa, o voluntat de pensar per el be dels demes , però sense comptar amb ells. No es pot dir tranquil·lament el que es bo i el que no, lo correcte i l’incorrecte sense saber escoltar als que pateixen. Menys encara, afirmar que la gent no sap el que vol.

Amb bastanta freqüència se’ns pretén donar gat per llebre, ideologia per economia. Als ciutadans se’ns han imposat profundes reformes antisocials amb l’excusa dels mercats. No sortirem de la crisis mentre cadascú de nosaltres segueixi anant pel seu costat.

Pregunta: «i els   ciutadans, què poden fer?». Els passos han de ser ferms , sense presses. Si ho somniem , ho aconseguirem…

Entre crisi financera i  climàtica, crisi energètica i social, crisi econòmica, política i cultural, es el mateix sentit del mon comú que hem de reinventar de forma col·lectiva. Podem reconciliar la humanitat amb el medi-ambient, amb ella mateixa , amb la multitud de les seves cultures. Podem  combatre la precarietat, inventar noves maneres  de produir, d’habitar, de consumir, de transportar i de circular. Podem rellançar l’ocupació , reorientar la producció vers els bens i els serveis  durables. Prioritzar el  reciclable als objectes d’un sol us . Podem sortir de la dependència nuclear, engegar una veritable política d’estalvi i de diversificació energètica, acabar amb el productivisme que esgota els homes i  el medi-ambient. Afirmant-se com una força de reflexió, de proposició , l’ecologia política pot esdevenir la clau d’una societat democràtica , ecològica i social.

Les nostres idees i valors progressen. Però els nous projectes xoquen amb les velles ambicions. Les velles costums, aquelles que feien de l’ecologia el punxó de les bones consciencies de dreta o esquerra. Volem un moviment a l’alçada  de la societat, capaç d’assumir la seva diversitat i els debats interns. La política es per tots i per totes. La dinàmica ciutadana ha d’esser el cor de l’ecologia política.

Els verds hem de superar-nos , esdevenir una veritable potencia militant i ciutadana per estar a l’alçada de les circumstancies.

Podem consolidar la perspectiva d’una ecologia per a totes  i tots. Treballem-hi junts.

Qui defensa el que creu just , no perd mai. Fem-ho!

 

Article d’Opinió al Periodic d’Andorra 5-04-2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s