Apunts personals sobre les eleccions…

Davant la victòria aclaparadora de Demòcrates per Andorra, i el correctiu important que han rebut tant el Partit SocialDemocrata com Andorra Pel Canvi, no puc deixar de pensar que els nostres resultats han estat mes que correctes


Antònia Escoda

I dic ben bé apunts personals, ja que a hores d’ara els Verds no ens hem donat el temps de reflexionar conjuntament sobre els resultats. No es pot fer política sense sentiments. I ara, cadascun de nosaltres necessitarà un temps per a fer la seva pròpia avaluació. Després, vindrà el temps del pragmatisme… Es cert que no tenim cap urgència en aquest moment, ni la d’haver de planificar un govern, ni la d’haver de treure conclusions d’una desfeta cruel. Això no vol dir que no calgui fer un anàlisi fred dels resultats i treure’n les conclusions adequades per a encarar el futur del nostre partit.

La campanya

La nostra manera de fer ha estat diferent de la d’altres partits i ens caracteritzem per no fer el porta a porta, per tenir un pressupost petit, adaptat a les nostres possibilitats i a la nostra butxaca, que ens permeti arribar als electors sense deure res a ningú i amb la consciència tranquil•la perquè farem net. Hem fet una campanya genial: amb un equip cohesionat, còmplice i solidari, amb un pressupost d’anar per casa, amb els millors amics com assessors… i això sense retrocedir d’un pam. Hem aconseguit multiplicar-nos durant 12 dies, els uns demanant vacances els altres sacrificant la seva pròpia feina…

Una menció especial als mitjans de comunicació, ja que si bona part del nostre missatge ha passat, ha estat gracies al tractament plural de la informació dels mitjans informatius que tenim tradicionalment a Andorra. Jo en particular agraeixo als professionals que ens han seguit, malgrat els pocs recursos. Ells també s’han hagut de multiplicar aquests dies…

La participació dels votants ha estat un cop mes exemplar, tant de bo al exercir el seu dret hagin tingut un pensament per a aquesta majoria de la ciutadania d’Andorra que no te la possibilitat de decidir….

Un cop mes el vot judicial ha augmentat. I això te varies lectures , unes mes positives que les altres. A l’inici aquesta modalitat de vot estava destinada a les persones que tenien dificultat per accedir a les urnes el dia senyalat, per feina, per allunyament, per malaltia….Molta gent va optar per exercir-lo també, per evitar el tràngol el dia de les eleccions , de trobar-se a candidats i càrrecs polítics a les portes dels comuns i a les meses electorals…I ara ens trobem amb un nou fenomen: els que van a votar a la batllia per comoditat, per no fer cues, per tenir el cap de setmana d’eleccions lliure….En positiu, anar a votar es un acte de normalitat, disminucions de les cues al Comuns. En negatiu, la sobrecarrega de feina que suposa per a la Batllia. El que esta clar es que hem de continuar afavorint l’accés al vot, i això suposa donar l’oportunitat de votar a una majoria de gent, i això suposa pensar en mecanismes com el vot per correu, o inclús el vot digital tot i tenint en compte la possibilitat que tothom pugui exercir el seu dret de manera personal, tenint en compte certes discapacitats com la visual….

Els nostres resultats

De nou, hem quedat lluny de poder assolir l’anhelat conseller…. La meva part mes practica em diu que els resultats son una nova derrota, que no hem avançat, que continuem amb els peus al carrer, i sense haver assolit els objectius. El nostre percentatge de vots ens fa córrer un cop mes el risc de ser ignorats, de desaparèixer inclús….

Però soc optimista de mena…

Davant la victòria aclaparadora de Demòcrates per Andorra, i el correctiu important que han rebut tant el Partit SocialDemocrata com Andorra Pel Canvi, no puc deixar de pensar que els nostres resultats han estat mes que correctes. Aquestes forces han estat literalment escombrades, en canvi hem resistit, sense perdre ni un punt, hem millorat en les parròquies mes dures per a nosaltres , en canvi hem afluixat en les mes poblades… Però al final , hem aguantat!! Hi ha una onada de “dretització” que en temps de crisis econòmica s’aguditza. El Neoliberalisme es fa fort però esperem que algun dia es pugui capgirar. Per això la nostra veu continua sent necessària per defensar els més febles amb polítiques verdes i d’esquerres.

I per animar-nos hem de pensar en els èxits assolits pels Verds alemanys recentment, així com la pujada a França d’Europe- Ecologie- Les Verts. Si ho somniem, ho aconseguirem…

Els passos han de ser ferms, sense presses.

En quant a la valoració dels resultats de les altre formacions… Us en deixo el gust, ja que jo me’n veig incapaç en aquests moments. I dubto francament que cap de les altres formacions que van participar a aquests comicis, a hores d’ara sigui conscient de l’abast dels resultats.

La llei electoral que tant denunciem els Verds, ens ha deixat un Consell amb un domini aclaparador d’una sola força que s’ha endut totes les parròquies… Aquesta Llei electoral, es va definir així, sembla, per poder assegurar la governabilitat. Be, però no ha impedit que ens trobéssim en la situació de bloqueig institucional que hem viscut durant dos anys, i també provoca un desequilibri brutal en la situació actual, ja que si be el Demòcrates per Andorra han guanyat clarament les eleccions, tampoc s’entén la diferencia aclaparadora d’escons… També ara sembla que s’obri una escletxa en aquesta Llei amb la polèmica del buit legal en l’atribució del catorzè conseller de la circumscripció nacional… Les majories absolutes del Comuns ens han portat a unes gestions comunals irresponsables. Seguirem els Verds sent els únics “il·luminats”, que reclamem el canvi de la Llei?

Les nostres idees i valors progressen, però no n’hi ha prou, els verds hem de superar-nos, esdevenir una veritable potencia militant i ciutadana per estar a l’alçada de les circumstancies.

© 2011 Antònia Escoda
Presidenta Partit Verds d’Andorra

Espai d’opinió a MES ANDORRA divendres 8 d’abril de 2011Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s