Ignorants.

La historia de l’energia nuclear va començar pels bombardejos sobre la població civil japonesa, i, ha estat seguida d’incidents, accidents i catàstrofes. I ara  al Japó , ja hi tornen a ser . I aquest cop el causant del problema es l ’imprevisibilitat i la força de la natura.

Els perills de l’energia nuclear no venen nomes dels possibles disfuncionaments en el transport o dels reactors, però també de les irradiacions i les contaminacions per l’aire, l’aigua o els aliments.

La subestimació sistemàtica de la gravetat dels incidents, la manca de comunicació, la persistència de l’actitud : « feu-nos confiança, som experts » no son acceptables. La particularitat  de l’energia nuclear es  a més, el generar una important quantitat de residus  que no sabem com tractar, eliminar, emmagatzemar.

El dilluns  28 de març, Armènia va tenir un tall quasi total de la xarxa d’internet, ja que el 90 %   dels usuaris estaven connectats a un sol  cable, que vaser tallat. Durant 5 hores, el pais no va tenir accés a les xarxes , amb la penalitat que això va suposar per a les empreses del país.  Armènia,  depèn directament dels cables del seu pais vei,  Geòrgia, per la connexió a la xarxa  Internet.

L’operador de  telecomunicacions Georgian Railway Telecom que buscava l’origen d’aquest panna sobtada va trobar finalment una causa insòlita i inesperada: una senyora de 75 anys, feia un forat prop de casa seva amb una aixada per a buscar coure , causant aquest tall general.

Ara farà un any, l’erupció d’un volca Islandès , va provocar un caos als aeroports i en general a les comunicacions en tota Europa…

Aquests dies llegíem a premsa que els veïns del Bon Repòs estaven pendents de les indemnitzacions per la caiguda d’un roc a casa seva…

El Govern de CIU , li ha anat d’un pel de tenir que tirar-se enrere en la mesura d’eliminar els 80km per hora als afores de Barcelona , per culpa d’un insistent anticicló que feia empitjorar la qualitat de l’aire a la capital Catalana…

Totes aquestes situacions, unes mes tràgiques que d’altres, unes altres tragi-còmiques diria, ens haurien de fer reflexionar una mica sobre l’actitud de prepotència que tenim davant del dia a dia, davant de les circumstancies i els elements que ens envolten.

Ens hem, tornat voluntàriament , ignorants…

Ignorants , per voler ignorar el que ens envolta. No tenim en compte les circumstancies naturals que poden en uns minuts trencar tots els esquemes de societat perfecta que ens hem fet, o l’idea de societat perfecta que ens hem imaginat.

Ens  exclamem per les revoltes als països àrabs , però no movem un dit per canviar-ho. Mirem amb enveja la tenacitat dels Islandesos en no voler assumir el càstig d’una crisi que no han provocat els ciutadans, però continuem sense moure’ns com si això no tingues res a veure amb nosaltres.

Continuem emmirallant-nos en grans projectes, encara que no tenim ni un duro per a fer-los.

Consentim que es construeixi en llocs inundables, sota tarteres, etc..

Ens adonem de les injustícies , però ja es queixaran els veïns, perquè nosaltres ja tenim prou feina , per a mantenir el nostre petit confort personal.

Un dels llibres mes venuts els darrers temps ha estat el de Stephane  Hessel, “Indigneu-vos”, però , i que??

Potser ara llegirem tots el nou que es presenta, el “Reacciona”, de Jose Luis Sampredo, amb altres autors.

Però ho farem de debò?

El futur, també en termes humans, passa per canviar de sistema i construir un planeta habitable i amb dignitat per a tothom.

Però qui serà el “guapo” que començarà?

Espai d’opinió de Radio Valira 19-04-2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s