Aires nous a Europa?


A les darreres eleccions arreu d’Europa hem anat veient una sèrie de fenòmens que es van repetint en uns i altres països:
–Caiguda de la socialdemocràcia, sovint lligada a la crisi i en particular a l’aplicació per part dels governs socialdemòcrates de polítiques més pròpies de la dreta tradicional, dictades pels poders financers de la Unió Europea.
–Augment de les forces defensant l’ecologia política, amb la possibilitat de governar fins i tot en alguns casos en els països motor de l’economia europea.
–L’ascens amb força de l’extrema dreta, una pujada que no s’havia vist en aquesta proporció des dels anys trenta. La tendència de la dreta tradicional a decantar-se pel populisme, com algunes de les mesures del govern francès criminalitzant la immigració.
Aquesta extrema dreta en augment no es presenta de manera barroera ni autoritària, tal com ens tenia acostumats, ni és una imatge nostàlgica dels antics règims feixistes arreu d’Europa, almenys en les formes. El seu poder de seducció és proporcional al creixement de la desafecció política, i a la crisi de les ideologies i partits tradicionals presents durant el darrer segle.
A Finlàndia, Autèntics Finlandesos va entrar al Parlament després de les eleccions del 2009, emprant un discurs antieuropeu, sobretot en matèria d’agricultura, i molt crític amb les polítiques liberals d’immigració, i ha aconseguit un triomf major el 2011.
A França, Marine Le Pen ha pres la successió del seu pare, Jean Marie Le Pen, com a líder del Front Nacional. Encara que en les formes hagi moderat el discurs xenòfob i antieuropeista, ha assolit uns resultats importants a les cantonals franceses, i té bones expectatives per a la presidencial del 2012.
A Suècia, Jimmie Akesson, amb cara de bon nen i amb un discurs assossegat, ha aconseguit 20 escons per a Demòcrates de Suècia, emprant un discurs centrat en la immigració i la criminalitat, relacionant-les de manera descarada.
A Holanda, Geert Wilders va aconseguir que el Partit per la Llibertat fos la tercera formació més votada en les darreres eleccions al parlament, amb una campanya basada en l’enduriment de les lleis d’immigració i amb clares consignes islamofòbiques, formant part fins i tot de la coalició de govern.
A Dinamarca, Pia Kjærsgaard, líder del Partit Popular, ha aconseguit consolidar el seu partit com a tercera força política del país, essent responsable en gran part de l’enduriment de les lleis migratòries del país.
A Àustria, Heinz-Christian Strache lidera el Partit de la Llibertat al país d’Europa on l’extrema dreta té més vots.
A Hongria, el Partit Jobbik, liderat per Gabor Vona, centra els seus atacs racistes contra la comunitat gitana, que representa quasi un milió de ciutadans.
A Grècia, des que fou fundat per George Karatzaferis, el partit Concentració Popular Ortodoxa (LAOS) ha anat augmentant en percentatge de vots.
També són a Itàlia, la Lliga del Nord d’Umberto Bossi, i l’Aliança Nacional.
També a la Gran Bretanya, el Partit Nacional Britànic va augmentar la seva representativitat a les eleccions municipals.
A Polònia, participen en el govern els populistes de Samoobrona i l’extrema dreta catòlica.
Aquesta extrema dreta europea comparteix un mateix ideari: limitació de la democràcia representativa i discriminació ètnica entre nadius i estrangers. Són eurofòbics i estan contra els impostos. Els extremistes han sabut capitalitzar el descontentament de l’electorat amb els partits tradicionals, que han perdut la capacitat de connectar amb la ciutadania.
Els seus líders són joves, moderns i tenen bona presència, són carismàtics i són bons oradors, que cuiden el seu llenguatge, amb el que són capaços de transmetre idees xenòfobes sense caure en el llenguatge racista. Aconsegueixen fer acceptables idees que fins fa poc no s’admetien en el debat polític. Són antisistema, critiquen les institucions i els que governen, i els funciona.
Quin futur té la Unió Europea davant del creixement dels que s’inspiren bàsicament en la seva dissolució?

Publicat a la Tribuna del Diari d’Andorra el 6-5-2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s