A ANDORRA TAMBÉ HI HA ATUR

4, 677, 175, 81, 42, 96…

No , no són els números de la BonoLoto….

4% és el que ha pujat el nombre d’aturats registrats al Servei d’ocupació.

677 és el nombre de persones sense feina.

175 és el nombre d’andorrans sense feina

81 és el nombre de persones que actualment estan cobrant la subvenció per desocupació.

42 són les famílies que depenen del banc d’aliments de Caritas.

96 el nombre de persones assistides mitjançant el banc d’aliments…

Xifres, però per damunt de tot , persones; persones que no poden , encara que vulguin , treballar.
Semblava que ja havíem tocat fons, deien que començaven a aparèixer brots verds, aquí tenim la realitat: anem de mal en pitjor, i sembla que la crisi no tingui fi. Ohh , és cert no som els que anem pitjor..només cal mirar els nostres veïns, sobretot els del Sud, que han arribat a l’esfereïdora xifra de 5 milions d’aturats: “mal de muchos , consuelo de tontos”…
Malgrat estigui en desacord amb les mesures preses a Espanya per pal•liar la crisi, com a mínim tinc la sensació , que han intentat fer quelcom. Aquí tinc la sensació , que la crisi , ens conformem en aguantar-la, mirant al nord i al sud ,a veure si milloren per poder beneficiar-nos, per simpatia, de la remuntada dels veïns.
Tinc la sensació que la vivim des de la complaença de pensar que no en som responsables, i l’estúpida esperança de que si va millor pels veïns , anirà millor per a nosaltres.
Una diferència important és que, com a mínim, tant a França com a Espanya, i malgrat les retallades que han patit els ajuts, existeix tota una bateria de mesures que permeten a una persona sense feina sobreviure amb un mínim de dignitat. Aquí, durant molts anys, hem volgut negar que això ens podria passar. Quan algú perdia la feina, anava a l’empresa del costat i en trobava de seguida, o bé, tenia les portes obertes per marxar del país i tornar-se’n a casa seva…Ara, malauradament, a moltes d’aquestes persones ja no els podem convidar a marxar a “casa seva”, ja que molts són d’aquí, o porten al país més de 20 anys, amb el que això comporta de lligams familiars i sentimentals..
En temps de bonança s’ha negat el dret a cotitzar per una assegurança d’atur, per quan haguessin arribat “les vaques magres” poder viure dignament. Ara ens hem de conformar amb la “caritat”…I per damunt de tot ens conformem a la desídia de no fer res, d’esperar que arribin temps millors. Perquè a part de crear un servei d’ocupació , on cada cop són més feixucs els tràmits, tant per els demandants com per els que ofereixen llocs de treball, què s’ha fet? Quines formacions s’ofereixen? Quina implicació tenen els empresaris en les formacions?
Per moments tinc la sensació que més que aturats , estem quiets. Quiets, a l’aguait del que ens pugui caure..No fos cas que fos pitjor. Guardem la nostra indignació i la nostra capacitat de mobilització per als partits de futbol…
Sobretot que no ens toquin el que tenim, el nostre confort, i preservem el que funciona. Perquè mentre les cues del servei d’ocupació es van allargant, en aquest país el que si es va recuperant és el benefici d’alguns…O el dels qui no n’havien deixat mai de fer de benefici. Sí ,parlo dels bancs que uns darrere els altres van desgranant els seus resultats econòmics. I malgrat donar-nos alegries pels seus resultats positius, no puc deixar de pensar , que no han estat capaços d’accelerar el consum, de facilitar els crèdits a les petites empreses, de fer disminuir la més gran xacra social que tenim: l’atur. Això sí, cada cop estem més ben vistos per les agències avaluadores financeres, complim els requisits per no estar en llistes vergonyoses, però aquesta entrega en cos i anima als mercats financers no ens dóna cap empenta per reactivar l’economia, no només del país, sinó també de les persones.
Fins quan suportarem aquesta situació? No hi ha motius per indignar-se?, Què esperem doncs?

Espai d’opinió de Radio Valira 10-05-2011
.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s