Entrevista a Jael Pozo (Diari d’Andorra)

ENTREVISTA A JAEL POZO

membre dels Verds d’Andorra

per Pietat Vivas – La Massana

Publicat a Diari d’Andorra el 14/11/2011

Jael Pozo en un moment de l'entrevistaVa ser la número quatre dels Verds a les últimes generals i ara s’integra en una llista comunal amb una altra formació. Ho justifica per les limitacions del seu partit i perquè és una aposta que l’engresca.

Per què s’ha decidit a presentar-se en una candidatura que no és dels Verds?
El primer motiu és l’equip i el segon el projecte. Tots dos conceptes són superimportants. Saber què es vol fer i com es vol fer i amb qui ho vols fer. Crec que les dues coses són importants en política i que van juntes. Els Verds ja vam dir que en aquestes comunals no ens podíem presentar sols, és molt difícil per a un partit de les nostres dimensions, motiu pel qual reclamem la reforma de la Llei electoral, i a més veníem d’unes generals i l’esforç personal i econòmic que això representa per a un partit com el nostre és molt gran. Vam decidir no fer un gran pacte, sinó que cada comitè treballaria i veuria segons el context i els projectes si pactava.

Com l’han fet a la Massana?
Vam començar a treballar a l’abril i vam veure diferents evolucions. També del PS en el congrés del juny vam veure cap a on anava el mapa polític i el David Baró ens va presentar el projecte i ens va semblar interessant. Amb persones de diferents procedències, gent amb experiència en el comú, de perfil tècnic i d’altres de molt polititzades. Hi ha persones de DA, altres que són liberals, altres que han sigut sensibles al PS i ara estan desencantades i altres com jo que podem aportar propostes que ens donen ganes de treballar.

Ha estat una decisió individual, com afecta els Verds?
No ha estat una decisió només individual, també perquè com a empresària autònoma a la Massana he pogut treballar amb l’associació de comerciants i amb el David Baró. Hi ha una experiència personal de treball en la qual coneixes un equip que té ganes de treballar i dedica una part del seu temps a donar servei, i aquest compromís, d’aquí el nom de Ciutadans Compromesos, per mi és admirable. També hi ha un vessant de partit del qual formo part i les decisions es prenen de manera democràtica.

I com afecta el partit?

Em va donar plenament suport quan vaig explicar el projecte i vam veure l’equip que el forma. Tenim experiència en negociacions i això ens ha permès fer propostes molt concretes que es portaran a terme, i tot això fa que el partit ho vegi amb ganes de tirar endavant perquè és un projecte innovador i creïble que fa que se li hagi donat suport en l’executiva.

Quin és el futur dels Verds si un membre destacat s’integra en una altra proposta política?

Una persona conjuntament amb els Verds han decidit participar en una candidatura concreta, en una parròquia concreta amb unes característiques concretes. Considero que el projecte dels Verds continuarà endavant, aquest és l’objectiu. Com més possibilitats tinguem de portar a terme les nostres propostes, aquest és l’objectiu de qualsevol que fa política, i el dels Verds, ja sigui des del partit o participant en d’altres plataformes ciuta­danes.

No tem que es digui que com que amb els Verds no aconseguia res busca una cadira?
El que és important és plantejar per què en un moment concret es fa aquesta candidatura de ciutadans i sobretot comunicar el context de la parròquia perquè la gent ho entengui. Una qüestió són les nacionals a les quals ens hem anat presentant malgrat les dificultats i les regles del joc i on els Verds continuarem presentant-nos. Ara, però, és un moment de crisi que es necessiten solucions molt concretes i molt realistes per tirar endavant amb un equip amb una visió molt oberta que ens permet treballar des de les diferents sensibilitats i crec que és possible. El més important no és la cadira, sinó que es puguin portar a terme les propostes que des dels Verds hem seguit defensant.

Sota el paraigua de Ciutadans Compromesos es poden defensar propostes dels Verds?
Si el pacte hagués estat entre dues formacions, que no ha sigut el cas, en què no ens coneixíem les persones segurament no formaríem un equip. La sort d’aquesta candidatura és que ens coneixem de la parròquia i sabem com som, com pensem i com actuem. En política és diferent dir que ser. Hi ha moltes persones que diuen que són progressistes i quan han tingut responsabilitats no ho han demostrat, i en canvi hi ha persones que fan accions progressistes i que ens permeten dir que es pot tirar endavant. Un exemple de la gent que procedeix del comú és que hi ha hagut capacitat de rigor per gestionar els diners públics, perquè el pressupost s’ha reduït a la meitat, i s’ha mantingut el dinamisme de la parròquia i amb retallades de despeses que no han afectat les àrees socials, i això diu que algú aposta pel progrés social. És un dels aspectes que els Verds valorem però també l’obertura a una manera diferent de fer política, que es veurà en matèria de democràcia participativa. A més, la diferent procedència dels integrants de l’equip ens permet conèixer la realitat de la parròquia i no pensar que només una única persona té la veritat absoluta.

No hi ha diferències ideològiques molt marcades com ara la rebaixa de la nacionalitat o la despenalització de l’avortament entre els Verds i els integrants d’aquesta candidatura?

És que són dues lligues, no podem barrejar-les. Ens presentem en una plataforma ciutadana en unes eleccions comunals i això no té res a veure amb les nacionals. Tinc la meva manera de pensar quin model de país vull i lògicament el David Baró tindrà la seva, i els de sensibilitat socialdemòcrata en tindran una altra, però en unes comunals no es tracta de parlar d’això, sinó de resoldre la gestió d’aigües, de com reactivem la parròquia, que els joves puguin portar una vida autònoma a la Massana. Nosaltres continuarem defensant la nostra ideologia però hi ha un projecte en un moment de crisi amb el qual podem seure i parlar, hem sigut capaços, i hem elaborat un programa i això és un gran èxit. La gent vol menys discussions polítiques i més solucions.

S’hauria integrat en una llista conjunta del que ha acabat sent Ciutadans Compromesos i Moviment Massanenc sota les sigles de DA?
No ho sé. Depèn de si s’haguessin aprovat les propostes, de l’equip, del projecte, no sabem què hauria passat.

© 2011 text i imatge Diari d’Andorra – Pietat Vivas

Anuncis

Un pensament a “Entrevista a Jael Pozo (Diari d’Andorra)

 1. perquè aquests han acceptat les propostes vostres?
  aquests han acceptat dir que també son d´esquerres?
  aquests faran política que els verds proposaran ?
  aixo es una cadira per la Lozano i ja esta , axis la mare estara tranquila ja que podria tindre la seva filla al comú de la Massana .
  realment es penos que es digui tantes mentires amb una entrevista hem sap molt greu veure que passen primers els interessos personal que de partit.
  els verds fan coalició amb els de DA que son els lliberals de fa 10 anys estaven al govern i que criticaven durament , vosaltres els ciutadans de la Massana podeu veure la hipocresia de les persones.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s