Forasters

El zoroastrisme, la religió ensenyada per Zaratrusta, coneguda també com la religió de l’Iran, és la més antiga de les religions basades en un credo, a diferencia de les religions d’origen ètnic. Els seus textos se situen entre 1400 i 2000 anys abans de Crist.

Antònia Escoda

Quan els àrabs ocuparen Pèrsia el 642 després de Crist, els zoroastristes es van veure davant la disjuntiva de convertir-se a la nova religió oficial o de mantenir l’antiga. Lenta però implacablement la majoria va decantar-se per la primera opció, però un bon grapat va perseverar en les velles creences mazdeistes. Una part d’aquests va emigrar a la costa occidental de l’Índia, a la rodalia de Mumbai. Els Parsis, literalment “perses” en hindú són els membres d’aquesta comunitat ètnica, que van emigrar al subcontinent indi als segles VII i VIII per fugir la persecució religiosa de l’islam.

Diu la llegenda, que el Rei de Sanja, que regnava en aquella zona, va sortir a rebre els Parsis, portant un got de llet ple fins a la vora.

Amb aquest gest volia significar a la comunitat de refugiats, que allà ja eren molts i que no hi havia lloc per a ningú més en la comunitat. El cap dels nouvinguts, amb cura, va afegir sucre al got de llet, i aquest es va diluir sense fer vessar una sola gota de llet, i va dir: “Com el sucre dins la llet, la Nostra presencia, endolcirà la teva vida sense desplaçar-te, ni causar-te problemes.”

Vaig trobar aquesta historia dins el llibre de la Thrity Umrigar, La estacion de los recuerdos, que parla justament dels contrastes culturals entre Orient i Occident.

Trobo molt encertada la imatge aquesta de què una cultura es pot fondre dins una altra, enriquint-la a mateix temps, i conservant a mateix el seu sabor genuí.

Darrerament, ben al contrari, la sensació que em dona és que ens entestem en veure les cultures diferents com a elements que no es poden barrejar, així com l’oli i l’aigua, que malgrat el agitis, la diferencia de densitat, fa que s’acaben separant i formen dues capes ben distintes.

Corren mals temps per a la barreja cultural.

La crisi econòmica a mes exerceix com un potenciador pervers en aquesta mirada desconfiada envers el qui és diferent. En temps de crisi s’incrementen els rumors, els estereotips, i les afirmacions gratuïtes en contra dels “forasters”.

FORASTER, una paraula que ha anat prenent una connotació negativa… Aliè, estranger, estrany, desconegut, invasor…

La idea del foraster és la d’algú que fa por, que arriba i et pot generar canvis. En general, i en temps normals La gent té molta por dels canvis: prefereix la seguretat del que ja coneix, encara que sigui menys interessant, que la inseguretat del que pot venir.

Ara a mes en els temps que corren, els forasters són els que venen de fora a aprofitar-se dels nostres privilegis, els que ens prenen els llocs de treball, els que ens generen inseguretat….

El que fins ara es podia considerar com a por a allò desconegut, als canvis, esta derivant en actituds clarament xenòfobes, que passen a designar clarament els forasters com a culpables de tots els mals que hem patit, patim i patirem..

La xenofòbia és un perill per la convivència, dificulta la cohesió social, impedeix avançar en la construcció d’una societat i sobre tot és inhumana.

Perquè jo hem pregunto: qui son els forasters?

Son les persones que tenen una cultura, una religió, una ideologia diferent de la nostra, o bé son aquests ens abstractes, aliens al dia a dia del comú dels mortals, que son els mercats?

Els mercats, que dins la crisi global, han pres el control del mon per damunt del poder polític.

Aquests si que son els forasters, o mes ben dit els “foragidos”.

 

© 2011 Antònia Escoda
Presidenta Partit Verds d’Andorra

Espai d’opinió de Radio Valira 15-11-2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s