Entrevista a Jael Pozo

Entrevista amb Jael Pozo, Consellera de Cultura, Medi ambient, Agricultura i Sostenibilitat a la Massana

“Per modificar les regles del joc has de ser a dintre, adaptar-te”

A. L. – Andorra la Vella – 28/12/2014

Argumenta el pacte amb el Partit socialdemòcrata, veu un coreligionari seu al Consell general i postula el recurs habitual de referèndum com a via per a una democràcia més directa

Vet aquí la primera política verda que accedeix a les institucions: des del 2011 forma part de l’equip de govern de Ciutadans Compromesos (CC) a la Massana. Una forma de demostrar que els ecosocialistes no gasten “ni cua ni banyes”, per dir-ho amb les paraules de la seva presidenta, Isabel Lozano. Avui passa revista al pacte amb el PS, a les expectatives d’entrar d’una vegada al Consell i a l’aposta per una democràcia més “directa” a través del referèndum.

S’ha hagut d’empassar algun gripau, per preservar l’estabilitat de l’equip de govern?
La veritat és que en tres anys no hi ha hagut res que em regirés l’estómac. Sí que hi ha hagut debat i diversitat d’opinions, però això és lògic i saludable.

Jael Pozo

Ni tan sols a compte de la modificació del pla parcial del Través, que permetrà aixecar-hi edificis de 14 plantes?
Això és una herència de l’anterior mandat, però tot l’equip de govern coincideix que no seria bo que s’hi fes, aquest tipus d’edificació. I s’està treballant amb la propietat per evitar-ho.

El conseller de la minoria, Robert Albós, no ho té tan clar.
Les formes en política són importants, i de vegades no n’hi ha prou a criticar el que no t’agrada, has de buscar solucions.

Posaria la mà al foc que no s’hi construiran blocs de 14 pisos?
A un polític no li correspon fer futurologia, en qualsevol cas hi ha la voluntat ferma de l’equip comunal i de CC que això no arribi a passar.

Amb el matrimoni homosexual regulat i la despenalització de l’avortament al programa d’SDP, quins trets diferencials els queden, als Verds?
No es tracta de dir-la més grossa. Nosaltres tenim el mateix discurs que la família verda europea, però de vegades a Andorra aquest discurs sembla desorbitat.

Cada vegada menys… per a desgràcia seva.
Pel que fa a la despenalització de l’avortament, aquí sempre s’ha parlat dels tres supòsits clàssics, nosaltres anem més enllà i diem que la dona té dret a decidir sobre el seu cos en qualsevol moment. D’altra banda, també volem potenciar els mecanismes de participació directa.

El Síndic no té molt clara la necessitat de referèndums.
El nostre objectiu és construir una democràcia més participativa. Que el ciutadà exerceixi i la corresponsabilitat a l’hora de prendre les decisions importants. Així ho farem a la Massana, amb el telefèric del Carroi.

Vostès proposen un referèndum sobre el Coprincipat i la cosa passa desapercebuda; ho diu David Rios i s’arma un sidral. Fa ràbia?
La credibilitat te la dóna la trajectòria i la responsabilitat de govern. Va arribar un moment que havíem de decidir què volíem ser de grans: continuar com un moviment associatiu essencialment ideològic i en possessió de la veritat absoluta, o fer política, que vol dir assumir les regles del joc.

I van optar per transigir.
D’aquí el pacte amb el PS. No és la nostra opció ideal però és l’única que ens dóna la llei electoral d’entrar al Consell. No ens agraden unes regles del joc que fan possible aquesta majoria absoluta. Però per modificar-les, has de ser a dintre. Adaptar-te.

El pacte amb el PS, és l’última oportunitat dels Verds?
Això, no. Una formació d’esquer­res i minoritària com és la nostra porta la vocació de resistència impresa als gens. Però si el nostre votant comprova que una i altra vegada ens quedem a fora del Consell, al final és lògic que es desanimi i desisteixi de votar.

Quins altres referèndums plantejaria, vostè?
La major part de la població no hem votat la Constitució. Trobo absurda aquesta insistència a blindar-la, que hauria de ser un text dinàmic i adaptable. I em sorprèn que hi hagi persones que no la volien i que ara no li tocarien ni una coma.

Però quines qüestions posaria a consulta dels ciutadans?
La figura del cap d’Estat, el mateix blindatge de la Constitució, el dret a l’eutanàsia… I en l’àmbit comunal, moltíssimes.

I l’IRPF?
A ningú no li agrada pagar impostos, això és evident, però tots tenim una responsabilitat en el manteniment de l’Estat. El polític ha de fer pedagogia sense caure en la demagògia en temes fàcilment manipulables.

Quines possibilitats tenen Joel Samper, Josep Mas i Abu Ba d’enfilar-se a les llistes del PS?
Són persones vàlides, amb aptituds i actituds, i farien una gran feina al costat del PS. Però jo no formo part del comitè de campanya i no sé en quin punt es troben, les llistes.

L’objectiu és col·locar un verd al Consell?
L’objectiu és aconseguir el màxim de representants al Consell, és clar, com a totes les institucions. Però som realistes.

Què falta per concretar el pacte?
Encara som a la fase programàtica, treballant en comissions, després vindrà el moment de parlar de llistes, de noms i de posicions. Però la percepció és molt diferent que al 2011, som molt optimistes.

No podrien exercir de mitjancers entre PS i SDP?
S’han fet intents, però en política els temps i les formes són molt importants. I els personalismes. I al final, posar-se d’acord depèn de la voluntat de les dues parts.

Tindria algun inconvenient, que l’SDP de Bartumeu s’integrés a la coalició d’esquerres?

Això és fer política ficció, perquè encara no sabem si Bartumeu serà cap de llista del seu partit.

El que és clar és que Pere López encapçalarà la llista nacional conjunta… És així?

Lògicament. És el cap de llista del PS i el considerem una persona vàlida per liderar aquest projecte.

El PS verdeja, o vostès s’han moderat amb l’edat?

Nosaltres no ens hem mogut d’on érem.

Per acabar, eleccions generals: Toni Martí aposta per CC a la Massana. Quina sensació li genera compartir piset amb DA?

Entenc que el cap de Govern intenti comptar amb la marca guanyadora a la Massana. Però CC ho té clar, som una plataforma, no un partit. No farem el salt a la política nacional ni concorrerem a les generals ni donarem suport a cap partit. I cap membre de l’equip de govern formarà part de cap llista a les nacionals.

(©) Diari d’Andorra (Text i Imatge)
Publicat el dia 28 de desembre de 2014.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s