Les llistes als Mitjans

Avui dijous dia 22 de gener, darrer dia hàbil per presentar les llistes, s’ha donat a conèixer els noms dels candidats tan nacionals com territorials de JUNTS, format pel Partit Socialdemòcrata, Verds d’Andorra, Iniciativa Ciutadana més independents. A continuació podeu llegir com la premsa ha reflectit la notícia.

Diari BONDIA

JUNTS PS Verds IC

JUNTS valida les llistes i serà a totes les parròquies

Escrit per: Redacció

La plataforma d’esquerra Junts (Partit Socialdemòcrata, Verds, Iniciativa Ciutadana i independents) va validar ahir les llistes per a les properes eleccions generals. D’aquesta manera, Junts serà present a totes les parròquies.
La llista nacional, tal com ja es va avançar, l’encapçala el socialdemòcrata Pere López, a qui acompanya Rosa Gili, Gerard Alís, Aboubacry Mamadou Ba, Judith Salazar, Carles Blasi, Jordi Font, Eduard Ricard, Esteve López, Maria Josep Loncà, Antoni Fernández, Raquel Rodríguez, Trinitat Lozano i Vicenç Alay. Els tres suplents seran Sergi González, Manuel Pujadas i Ferran Goya.

Pel que fa a les territorials, a Canillo els candidats seran Sergi Ricart i Didier Brard; a Encamp encapçala la llista David Rios, a qui acompanya Núria Pirot. Pel que fa a Ordino, els candidats seran Víctor Iriarte i Noelia Vicente; a la Massana, Mariona González i Rosa Maria Rechi; a Andorra la Vella els dos candidats seran Joan Ramon Marina i Jan Cartes; a Sant Julià de Lòria, Josep Maria Cucalón i Pere Guiu i, finalment, la llista d’Escaldes-Engordany estarà composada per Susanna Vela i Josep Mas.

Per tant, les llistes que ahir a la nit van validar les direccions dels respectius partits han combinat cares noves i d’altres amb una trajectòria política, amb representants dels tres partits polítics en les diferents candidatures.

Podeu llegir aquesta notícia al lloc original: BONDIA


 ARA ANDORRA

Pere López, Rosa Gili i Gerard Alís encapçalen la llista nacional del PS

Els exconsellers generals Mariona González i David Rios lideren les territorials de la Massana i Encamp

N.M. Andorra la Vella Imatge: M.C.

La coalició formada pel Partit Socialdemòcrata, Iniciativa Ciutadana i els Verds d’Andorra han fet públiques, aquest dimecres, les seves candidatures nacionals i territorials a les set parròquies. La llista nacional, encapçalada per Pere López, tindrà en segon lloc la fins ara consellera general Rosa Gili, seguida de Gerard Alís, i en quart lloc el membre dels Verds Aboubacry Mamadou. En les territorials destaquen els noms dels fins ara consellers Mariona González, encapçalant la Massana, i David Rios, al capdavant d’Encamp, així com l’exministra de Cultura, Susanna Vela, a Escaldes.

Finalment, la coalició entre el Partit Socialdemòcrata, els Verds d’Andorra i Iniciativa ciutadana s’ha tancat amb unes llistes que incorporen membres dels diferents grups. Pel que fa als Verds, ocupen el quart lloc de la llista nacional amb Aboubacry Mamadou i el segon lloc de les territorials d’Escaldes i Sant Julià de Lòria.

La llista nacional està formada per Pere López, Rosa Gili, Gerard Alís, Aboubacry Mamadou, Judith Salazar, Carles Blasi, Jordi Font, Eduard Ricard, Esteve López, Maria Josep Loncà, Antoni Fernandez, Raquel Rodríguez, Trinitat Lozano i el president del partit, Vicenç Alay. Com a suplents hi ha Sergi González, l’advocat Manuel Pujadas i l’antic primer secretari del partit, Ferran Goya.

Pel que fa a les territorials, la fins ara consellera general Mariona González encapçala la Massana acompanyada de Rosa Mari Rechi. A la capital es presenten Joan Ramon Marina i Jan Cartes; a Sant Julià de Lòria Josep Maria Cucalón i el verd Pere Guiu; a Canillo, encapçala la llista el membre d’Iniciativa Ciutadana, Sergi Ricart, acompanyat de Didier Brad; a Encamp, el fins ara president del grup parlamentari David Rios encapçala la llista amb Núria Pirot; a Ordino Víctor Iriarte i Noelia Vicente són els candidats; i a Escaldes-Engordany, Susanna Vela està acompanyada del verd Josep Mas.

Podeu llegir la notícia al lloc original: ARA ANDORRA


 

Diari d’Andorra

El PS aposta per una forta renovació a les candidatures parroquials.

Les llistes parroquials dels socialdemòcrates, en aliança amb els Verds i Iniciativa Ciutadana, es decanten per la renovació amb gran majoria de cares noves.

Ricard Poy – Andorra la Vella – 22/01/2015 Foto: X. Pujol

Seu del PSEl Partit Socialdemòcrata apunta amb la composició de llistes que els pesos pesants il·lustres donen suport però han estat capaços de fer un pas enrere per deixar pas a saba nova. Carles Blasi, Jordi Font i Esteve López com a vella guàrdia de l’equip que va obtenir el triomf el 2009 ocupen els llocs 6, 7 i 9 de la llista nacional. La renovació es veu clarament en les xifres. Dels catorze candidats a les circumscripcions parroquials només quatre tenen un currículum d’acció política en primera línia en els últims anys. Els fins ara consellers David Rios (liderant la parroquial d’Encamp) i Mariona González (la Massana), Jan Cartes, conseller la legislatura 2009-2011, i l’exministra d’Educació i Cultura Susanna Vela. Entre els altres deu, gent més o menys coneguda en el món polític però sense haver desenvolupat càrrecs nacionals de primer nivell.
Els socialdemòcrates, això sí, comptaran amb dos històrics, Joan Ramon Marina (Andorra la Vella) i Josep Maria Cucalón (Sant Julià de Lòria), per liderar dues territorials. A Canillo (Sergi Ricart) i a Ordino (Víctor Iriarte) hi ha foc nou, amb una especial papereta per al primer, que es trobarà en l’única parroquial amb només dues llistes (i enfrontant-se al tàndem Alcobé-Bonell) i amb gairebé l’únic objectiu de fer un resultat digne. El fet que els liberals finalment no hagin fet candidatura a la parròquia podria derivar algun vot cap al PS per mostrar disconformitat amb DA o bé anar a engreixar el nombre de paperetes blanques.

Aprofitar la guerra DA-Ld’A
En general, les llistes socialdemòcrates han passat a tenir oportunitats de victòria en les circumscripcions on s’espera una forta lluita entre demòcrates i liberals. El 2011 en un cara a cara amb els demòcrates el PS no va assolir cap parroquial, però a les generals de l’1 de març el vot de DA estarà clarament partit en el vessant més conservador. La Massana, Encamp o Ordino poden ser terreny propici on un empat tècnic entre suport a DA i Ld’A obriria la porta a les opcions del PS. Andorra la Vella (per la potència del tàndem de DA), Sant Julià (vedat d’Unió Laurediana) i Canillo (on tot està en contra) la situació és més complicada.
Un element important en la composició de les parroquials ha estat la destacada presència de militants dels Verds. Per exemple, ocupant els números dos de les llistes d’Escaldes (Josep Mas) i Sant Julià (Pere Guiu). I no tan sols en les parroquials, sinó que el número quatre de la nacional també és per a la formació ecologista. Concretament per a Aboubacry Mamdou Ba Ly, que es convertirà en el primer candidat de color en la història política andorrana. A més, la presència d’Iniciativa Ciutadana, l’altre partit de la coalició, és ben notòria, amb el primer lloc a Canillo (Sergi Ricart).

Pujadas i Goya
Pere López és al capdavant de la llista nacional, on la fins ara consellera general Rosa Gili ocupa el segon lloc i l’advocat lauredià Gerard Alís va en tercera posició. En les teòriques apostes preelectorals es pot donar per fet que els tres primers seran molt probablement elegits i segons les combinacions les opcions arribarien fins al cinquè o sisè lloc de la llista, tot i que és molt difícil que repeteixi els mateixos consellers del 2011. Primer perquè hi ha quatre llistes i després perquè el partit es va dividir en dos amb la creació d’SDP.
La llista de suplents és força significativa per la presència tant d’un històric com Ferran Goya com per la inclusió de l’advocat Manuel Pujadas, que a Andorra mai havia estat en una candidatura política. Tot i no ser suplent, sinó el catorzè de la llista, el president del partit, Vicenç Alay, s’ha reservat un lloc emblemàtic deixant clar el suport al mateix temps que renuncia a ocupar un escó de conseller. Similar tàctica a la que ha utilitzat Jaume Bartumeu a Socialdemocràcia i Progrés, on també ocupa la catorzena posició.

JUNTS, O UNA NOVA ALTERNATIVA

Partit Socialdemòcrata més Verds més Iniciativa Ciutadana més independents. Una sopa de lletres que s’ha reunit sota el paraigua de Junts. Aquest és el nom que rememora el pacte progressista que va crear l’Alternativa l’any 2009 i que va portar a l’edifici administratiu el primer Govern socialista de la història.

LLISTA NACIONAL

1. Pere López

2. Rosa Gili
3. Gerard Alís
4. Aboubacry Ba
5. Judith Salazar
6. Carles Blasi
7. Jordi Font
8. Eduard R. Garcia
9. Esteve López
10. M. Josep Loncà
11. Antoni FernÁndez
12. Raquel Rodríguez
13. Trinitat Lozano
14. Vicenç Alay

Suplents
1. Sergi González
2. Manuel Pujadas
3. Ferran Goya

Podeu llegir aquesta noticia al lloc original: Diari d’Andorra

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s