Presentació de candidats

El passat diumenge dia 25 de gener la coalició formada per Partit Socialdemòcrata, Verds d’Andorra, Iniciativa Ciutadana més Independents (PS+Verds+IC+Independents), va presentar els seus candidats al comicis de l’1 de març. Pere López, candidat a cap de Govern va defensar que és l’única força de centre-esquerra del país.

ARA ANDORRA

El PS reclama l’elector progressista

Denuncia pràctiques de dissimulació per captar el vot progressista en formacions que porten a la pràctica “polítiques conservadores, d’austeritat i retallades”

J.D. Andorra la Vella. Text i imatge.

El candidat del Partit Socialdemòcrata a cap de Govern, Pere López, ha reclamat en un discurs aquest diumenge l’espectre electoral progressista per a la formació que representa. Ho ha fet després de presentar oficialment els 28 candidats del PS -deixant de banda els suplents- a les pròximes eleccions generals, els quals li han donat el seu suport des de la rereguarda. López ha carregat contra els polítics que havien defensat les sigles del PS anteriorment i ara ho fan des d’una altra orientació, sense dir noms explícitament, tot i que ha insistit que la coalició formada per PS+Verds+IC+I integra ara mateix a totes les forces progressistes del país.

Els socialdemòcrates no han negat que en alguns aspectes puguin arribar a coincidir amb altres formacions però han afirmat que “en altres aspectes només hi ha una proposta progressista”. Han insistit que són els únics que s’han oposat a “les retallades socials”, que no han votat a favor d’un “IRPF injust que grava les classes mitjanes i deixa sense pagar impostos a qui més tenen” -cap altre grup parlamentari s’hi va oposar al Consell General- i els únics que han “denunciat els estalvis milionaris que els bancs han fet aquesta legislatura en impostos i retribució”. De fet, en la veu del seu candidat, s’han proclamat com l'”única opció de progrés”.

López ha evitat donar noms, però és inevitable que vinguin al cap els del ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, i l’excònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, tots dos exmembres del PS i candidats d’aquestes eleccions generals amb DA. També el de l’excònsol d’Encamp, Miquel Alís, que ha donat el seu suport als Liberals d’Andorra. El PS els ha qualificat indirectament, i per extensió a alguns membres d’SDP, com “l’enemic que busca captar vots progressistes des d’altres plantejaments”. Segons López, ho fan, a més, “amb tàctiques de dissimulació”, “per després portar a la pràctica polítiques conservadores, d’austeritat, de retallades, destinades a augmentar la desigualtat”, ha continuat el líder socialdemòcrata, “els costa dir que són de dretes, que volen retallar els drets socials”, ha afegit. Després d’això el candidat del PS ha anunciat que “lluitarem contra aquest enemic” i, com va fer el cap de Govern, Toni Martí, aquest divendres, ha exigit un debat “amb les cartes de cara amunt”.

La idea que s’està intentant confondre a l’elector i que no hi ha cap altra força de progrés que el PS ha centrat tot el discurs de López, que ha insistit, però, que “el gruix d’antics membres del PS continua al PS” i que s’han triat persones amb molt bagatge polític, en referència als consellers generals del grup parlamentari socialdemòcrata en el tram final d’aquesta legislatura, Mariona González, David Rios i Rosa Gili -tots guardant l’esquena de López durant la presentació, el discurs i la roda de premsa posterior-, en combinació amb cares noves, per “assolir el millor resultat possible”. Tot i així, reconeixen que hi ha parròquies on tenen molt poques opcions, com “Canillo”.

No obstant tot això, López ha assegurat no prestar “massa” atenció a les decisions dels altres partits o a “la manera com les han pres”, en ser preguntat per si trobaria a faltar un paper més protagonista de Jaume Bartumeu aquests comicis. A més, després d’una defensa aferrissada de la seva opció com única que pot arribar a representar el “centreesquerra”, ha insistit que “no hi ha voluntat de confrontació”. L’objectiu del partit és explicar el que han fet fins ara, allò que han anomenat el seu bagatge, la seva política, “perquè l’elector estigui ben informat”.


Radio i Televisó d’Andorra (RTVA)

La coalició Junts presenta de forma pública els cabdidats i es postula com l’ùnica formació de centreesquerra


 

La coalició Junts, que integra el PS, els Verds i Iniciativa Ciutadana, ha presentat avui de forma pública els seus candidats a les eleccions generals. Encapçalada per Pere López, la coalició ha arrencat la precampanya amb la voluntat d’enviar un missatge clar: ells són l’única formació de centreesquerra a Andorra.

25 gener, 2015 – 21:19

Pere López ha criticat aquelles forces que, al seu parer, sota el paraigua de la transversalitat donen suport o apliquen polítiques conservadores. Una referència implícita a DA però sobretot a SDP. Per bé que no ha esmentat cap sigla, el candidat de la coalició a cap de Govern ha carregat contra el que ha definit com a dissimulació per captar vots progressistes.

En aquest sentit, ha demanat un debat polític clar i nítid, en què cadascú expliqui les seves polítiques. El candidat del PS ha defensat la composició de les seves llistes electorals, amb presència a totes les parròquies gràcies a l´acord amb els Verds i amb Iniciativa Ciutadana.

En aquest sentit López ha reivindicat la seva candidatura com l’única veritablement progressista a Andorra. Pel que fa a la presència de Rosa Ferrer a la llista territorial d’Andorra la Vella al costat dels demòcrates, López ha afirmat que les polítiques de DA són polítiques de DA hi hagi qui hi hagi.

Informa: Andrés González-Nandín     Imatge: Meri Bellosta


 

 BONDIA

PS + Verds + IC + I defensa que són l’única força de progrés als comicis.

Escrit per:  M.F.

La coalició del Partit Socialdemòcrata+Verds d’Andorra+Iniciativa Ciutadana+Independents amb el lema Junts es presenta a les properes eleccions de l’1 de març defensant que són “l’única força progressista” i afegeixen que cal que l’electorat tingui la informació necessària perquè sàpiga “què està votant”. D’aquesta manera, el candidat a cap de Govern, Pere López, creu que en aquesta campanya electoral caldrà que s’esforcin per superar dos “enemics”: la desafecció i el fet que hi hagi altres forces polítiques que volen ocupar un “espai polític que no els correspon”. Va fer aquestes declaracions en la presentació oficial de les candidatures.

D’aquesta manera, segons va posar en relleu López, incidiran en el fet que l’elector té “dret” a saber el que ha fet cada força política perquè d’aquesta manera pugui anar a votar amb el màxim d’informació possible. Quan els mitjans li van demanar a qui es referia quan afirmava que hi ha qui vol ocupar un espai polític que no li correspon va destacar que era “en general”, però va concretar que Demòcrates per Andorra parla de transversalitat, en un acte que va qualificar de “dissimulació”, però va recordar que han tirat endavant polítiques “d’austeritat” i de retallades. I sobre Socialdemocràcia i Progrés, va recordar que cal tenir en compte les votacions que han fet al llarg d’aquests darrers anys al Consell General. És per això que el candidat de la coalició d’esquerres reitera que són els “únics legitimats” a defensar l’espai polític progressista.

Va remarcar que la coalició que es va presentar dimarts de la setmana passada ha estat un acord que ha “ajudat” a assolir els objectius de ser presents a les set parròquies i va afegir que té vocació “de governar, de ser influents”. D’aquesta manera, considera que tenen “bastantes opcions” en alguns parròquies i que, en tot cas, les persones que integren aquestes llistes coneixen bé les diferents parròquies i lluitaran per assolir “el millor resultats”.
També va subratllar que la  presentació de les llistes ha servit per posar “negre sobre blanc el que alguns s’han entestat a negar; el gran gruix dels integrants pel PS s’han mantingut en el partit” i que a aquestes cal afegir persones provinents dels Verds i d’Iniciativa Ciutadana.

Si bé hi ha qüestions com l’encaix a Europa en què els discurs és coincident en almenys tres de les quatre forces que concorreran a les eleccions, López creu que la diferència la marcaran qüestions com les polítiques socials o mediambientals, en les quals es podran contrastar les progressistes i la resta de propostes.

Sobre els seus opositors en la pugna electoral, va destacar que ell fa mesos que treballa “per presentar la millor opció” i que no ha tingut “gaire temps de mirar el que han fet els altres”.

El Periòdic d’Andorra

Junts treu pit com a “única força progressista” del país.

La coalició d’esquerres presenta oficialment els candidats

La candidatura política formada pel Partit Socialdemòcrata, el Verds, IC i independents va fer ahir la seva presentació oficial als mitjans de comunicació. El primer secretari del PS, Pere López, va defensar i reiterar en roda de premsa que Junts, la formació de la qual n’és el cap de llista, és l’«única candidatura progressista real de cara a les eleccions» i va expressar la seva «il·lusió» de que «per primera vegada s’hagi aconseguit sumar totes les forces d’esquerres». A més, va criticar la polític de DA durant aquesta legislatura posant èmfasi en aspectes com «les retallades socials» o «la implantació d’un IRPF injust per les classes mitjanes».

López va afirmar que «alguns partits miren d’atraure el vot d’esquerres, però després el que fan són propostes conservadores». El cap de llista de Junts va qualificar aquest fet de «tàctiques de dissimulació». Sobre el fet de que Rosa Ferrer i Jordi Cinca es presentin amb Demòcrates a la llista territorial d’Andorra la Vella, López va afirmar que «hi hagi qui hi hagi a les llistes, les polítiques de DA aposten per les retallades i les desigualtats».

Sobre la postura d’SDP, López va afirmar que «només cal veure les votacions que han fet en els darrers anys al Consell General».

Per últim, va recordar que el seu programa electoral es basarà en tres eixos principals: la reactivació econòmica, la conservació del patrimoni cultural i natural, i la defensa de les polítiques socials.


Diari d’Andorra

El PS defensa ser “l’única força de progrés” en la cursa electoral.

Amb la gran majoria de candidats, tant nacionals com territorials darrere seu per fer pinya, el cap.

Gabriel Pérez – Andorra la Vella – 26/01/2015

López acusa DA de “dissimular” per aconseguir vots d’esquerra per aplicar després retallades de llista de la coalició va voler posar en relleu el caràcter progressista de la coalició.

Quatre formacions es presenten a les eleccions del proper 1 de març. I de totes elles, almenys segons va assegurar ahir el candidat a cap de Govern per la coalició que aplega el Partit Socialdemòcrata, Verds, Iniciativa Ciutadana (IC) i diversos independents, aquesta “és l’única opció autènticament de progrés que hi ha a Andorra”. Un missatge que apuntava tant cap a Demòcrates (DA), a qui va acusar de “dissimular” la seva ideologia real a les llistes –una clara referència a la candidatura dels ex-PS Jordi Cinca i Rosa Ferrer a la territorial d’Andorra la Vella– com a Socialdemocràcia i Progrés (SDP).

La coalició va voler presentar de forma oficial tots els seus candidats en un acte a la seu socialdemòcrata. Per fer pinya. Per treure pit d’unes llistes de les quals “estem molt contents”, i que segons López “posen negre sobre blanc que el gruix de militants del PS estan aquí”, i per tant no van deixar la formació quan es va produir l’escissió. En definitiva, “tenim gent amb un bagatge important i una gran trajectòria política”.

I persones que, va apuntar el cap de llista nacional, han defensat fermament les seves idees els darrers anys. “Som els únics que ens hem oposat a les retallades, a un IRPF injust o als estalvis milionaris permesos als bancs”, va afirmar el líder socialdemòcrata, que va lamentar que “hi ha qui vol captar vots progressistes” amb “suposades transversalitats” per després “aplicar polítiques d’austeritat”. Per tant, els tocarà, va indicar, “lluitar contra qui farà tàctiques de dissimulació”.

Com a exemple que va certificar, per si quedaven dubtes, que els dards anaven dirigits cap a DA, va citar els canvis a la Llei de la CASS que, des del Govern, “no s’han explicat”, ja que, al seu entendre, “amb més informació, aquests vots anirien a forces progressistes”. I, en clara referència a Cinca i Ferrer, va apuntar que “els noms no canviaran la política que ha fet DA”. I, ja apuntant cap a SDP, va indicar que “ni tampoc les votacions fetes al Consell General”, tot recordant que des del grup mixt es va donar suport tant a les modificacions a la Seguretat Social com a una llei de serveis socials molt criticada des de la bancada socialdemòcrata.

Per al candidat a cap de Govern, PS+Verds+IC+Independents aplega “totes les forces realment progressistes del país”. Un pacte, va afirmar, del qual se sent especialment orgullós. “Estem molt contents del que hem estat capaços de fer. Molts no s’ho esperaven”, va manifestar el cap de llista de la coalició que, va destacar, estarà a les set parròquies.
López va defensar el potencial de totes les candidatures presentades i va deixar clar que “anem pel millor resultat” sense, però, marcar-se cap fita acceptable.  “Tenim opcions a moltes parròquies”, va afirmar, tot i que no va voler fer anàlisis de quines són les que, hipotèticament, afronten amb més possibilitats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s